"Мамо, моля те, не умирай!" - милиони хора в Турция са чули тези думи на 10-годишното момиченце, което се моли за живота на умиращата си майка.
Краткото видео показва 38-годишната Емине Булут, наръгана смъртоносно с нож от бившия си мъж в едно кафене в анадолския град Къръккале.

Драмата се разиграва пред очите на малката им дъщеря. Във видеото се вижда как майката притиска с ръка рана на врата си и с последни сили казва: "Не искам да умра!".

 

 

Клипът предизвика шок в цялата страна и стана повод за многохилядна демонстрация в Истанбул.
"Наръгах я, защото ме обиди"

Кървавото престъпление е извършено още преди седмица, но достига широката общественост едва в петък, когато клипът се появява в интернет. Емине Булут отишла в кафенето с дъщеря си, за да се срещне с бившия си мъж, с когото била разведена от четири години.

По-късно той казва следното пред един съдия: "След като ме обиди, докато говорехме за правата над нашето дете, аз я наръгах с ножа, който бях взел със себе си".

След нападението избягал, но малко по-късно бил заловен от полицията. Прокуратурата иска строг доживотен затвор. Бившата му съпруга умира в болницата от раните си.

Хаштагът #EmineBulut възпламени отново дебата за масовото насилие срещу жени в страната.

По време на протеста в Истанбул хиляди жени скандираха последните думи на убитата Емине Булут, а опозиционният кмет на града Екрем Имамоглу написа в Twitter: "Ние сме на страната на жените и децата - и така ще бъде и занапред".

Правителството също се почувства длъжно да осъди престъплението. "Очакваме най-тежкото възможно наказание за убиеца", заяви говорителят на президента Ердоган.

По данни на истанбулски организации за защита на жените, само през първите седем месеца на тази година са били убити 245 жени. Миналата година жертвите са били 440, което е три пъти повече, отколкото през 2011. А според доклад на ООН, почти 40% от жените в Турция са били изложени поне един път на физическо или сексуално насилие от страна на партньорите си.

"Дойче Веле"