От Север снеговалежите постепенно ще отслабват, като до обяд на повечето места ще спрат.  Над Западна България и облачността временно ще се разкъса и намалее, съобщават от . Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

В югоизточните райони валежите ще продължат и в следобедните часове и все още ще са умерени. Ще духа предимно умерен, по Черноморието силен, временно и бурен вятър от север-североизток и с него застудяването ще продължи. Минималните температури в по-голямата част от страната ще са отрицателни - между минус 7 и минус 2 градуса, по Черноморието и в крайните югозападни райони - малко по-високи. Максималните ще са от минус 5 - минус 2 градуса в Северна България до минус 1 – 4 градуса в Южна.

По Черноморието ще остане ветровито със силен временно и бурен вятър от север-североизток. Валежите ще спират, най-късно вечерта в крайните южни райони, където ще са и от дъжд и от сняг. Температурите ще продължат да се понижават и максималните ще са от минус 1 по Северното до 5 градуса по Южното Черноморие. Температурата на морската вода ще достигне между 10 и 13 градуса. Вълнението на морето ще бъде 4-5 бала.

В планините в Западна България в сутрешните часове все още ще вали слаб сняг, но до обяд в повечето места ще спре, тогава и облачността временно ще се разкъса и намалее. Най-късно валежите ще спрат в планините в Източна България, там облачността през целия ден ще остане значителна. Ще духа умерен до силен североизточен вятър. Застудяването ще продължи и максималната температура на височина 1 200 метра ще е около минус 4 градуса, на 2 000 метра – около минус 8 градуса.

Жълт код за ниски температури и вятър е обявен в 23 области на страната. Предупреждението за ниски температури е в сила за областите Кюстендил, София град, София област, Видин, Враца, Монтана, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Търговище, Шумен, Силистра, Смолян.

 

 

 

Жълт код за ниски температури и вятър е обявен в Добрич, Варна, Бургас, Сливен, Ямбол, Хасково, Кърджали. В тези райони ще духа север-североизточен вятър, като усещането ще е за много студено време.

Във всички области с обявена жълта степен на опасност дневните температури ще са под нулата.

В петък над много райони от Северна и Източна България облачността ще е значителна и на отделни места, главно в източните райони ще превалява сняг. Предимно слънчево ще бъде над Югозападна България, но сутринта в котловините ще бъде с мъгла.

Вятърът ще отслабва, в Източна България ще бъде все още умерен до силен, от север; през нощта срещу събота в много райони ще стихне и минималните температури ще са ниски - между минус 15 и минус 10 градуса, в Южна България до минус 5 градуса. Дневните температури в Северна България ще остават под нулата – предимно между минус 7 и минус 2 градуса, в Южна ще са между 0 и 5 градуса.

От запад ще се появи висока облачност. В неделя ще започне да се затопля, повече в планините и планинските райони. В западната и централната част на Дунавската равнина ниската облачност ще се задържа през целия ден и там максималните температури ще остават отрицателни, а в останалата част от страната дневните ще достигнат между 2 и 7 градуса. Минималните ще са все още отрицателни.