Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов не пожела да отговори на 14-те въпроса на 10 от членовете на съдийската колегия във Висшия съдебен съвет. Вчера те се обърнаха към него с декларация и поискаха той да обясни публично, защо ги обвинява в зависимости. Обърнаха внимание и на факта, че именно той е опитал да укрие имуществената си декларация, за което дори бе осъден.

Снощи десет от членовете на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет се подписаха под безпрецедентна позиция срещу председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов. Повод за самосезирането на съдебните кадровици са отправените от "съдия № 1" твърдения и обвинения срещу съдебната власт, в това число и срещу ВСС, както и срещу Европейската комисия в реч, произнесена на форум, организиран от Съюза на съдиите в България.

В позицията си кадровиците за първи път официално повдигат темата и за неустановения произход на средствата, открити след ревизия на доходите и активите на семейството на председателя на ВКС, както и кампанията по дискредитиране на данъчната администрация и Антикорупционната комисия, която Панов води в последните месеци.

Внимание бе отделено и на безпрецедентното дело, с което "съдия № 1" поиска от съда да отмени наложената му от Сметната палата глоба в размер на 1000 лв. за неподадена имуществена декларация за 2016 г. 

Десетимата от общо 14-те членове на Съдийската колегия отправиха и 14 конкретни въпроса до Лозан Панов, отговорите на които председателят на ВКС трябваше да даде днес.

Днес обаче Панов очаквано отказа да отговаря на въпросите от съдийската колегия. Единственото, което той каза пред магистратите беше, че цитирам „никой няма право да го пита къде и какво говори”. Това можело да създаде опасен прецедент за всеки магистрат, изразил мнение. След като напусна заседанието преди неговият край, Панов запази пълно мълчание и не каза нито дума пред медиите.