Посолството на Руската федерация в България изрази своята загриженост от изявлението на Министерството на външните работи на България във връзка с изложбата, посветена на 75-годишнината от освобождението на Източна Европа от нацизма, която ще бъде открита в Руския културно-информационен център на 9 септември.

Вчера Външно излезе с изненадващо остра позиция срещу проявата:

"Без да отричаме приноса на СССР за разгрома на нацизма в Европа, не трябва да си затваряме очите, че щиковете на Съветската армия донесоха на народите в Централна и Източна Европа половин век репресии, заглушаване на гражданската съвест, деформирано икономическо развитие и откъснатост от динамиката на процесите в развитите европейски държави", обявиха от МВнР.

"Изложбата, посветена на 75-годишнината от освобождението на Източна Европа от нацизма, която ще представим на 9 септември на уебсайта на нашия културен и информационен център, има за цел единствено да запознае българската общественост с архивни материали от руски хранилища. Много от тях бяха неизвестни или наскоро разсекретени. Няма нищо общо с днешния български вътрешнополитически дискурс или отделни политически сили, следователно, ние сме донякъде разочаровани, че прави официално изявление преди запознаването с експозицията", отбелязват от руското посолство в София, цитирани от ТАСС. 

В коментар пред руския телевизионен канал RT председателят на Комисията по външни работи на Съвета на федерациите Владимир Джабаров настоя българският президент да се изкаже и да определи позицията на българското външно министерство като „неприемлива”.

"Да се обвинява Русия, че е довела, както казват, "окупационен режим", е неморално", цитира телевизията думите на руския сенатор. 

"Това е част от голямата кампания, която колективният Запад сега води срещу Русия по отношение на изкривяване и преразглеждане на историята", заяви на свой ред сенаторът Олег Морозов пред вестник "Взгляд".

"Те искат да стигнат до тезата, че Съветският съюз е толкова виновен за началото на войната и за жертвите, колкото този, който я е започнал - нацистка Германия", заяви на свой ред Олег Морозов, член на Комисията по външни работи на Съвета на федерациите. 

"Много е тъжно, че България беше забелязана в този хор, защото традиционните вековни приятелски отношения между нашите страни са известни. Също така се знае колко кръв е проляла Русия за независимостта на България и за мястото й на политическата карта на света", допълни Морозов.