Как 6 години една от най-големите бизнес империи в България не внася ДДС в бюджета, а срещу тях не започва дори и разследване? Това е един от редицата въпроси, които изникват, ако се хвърли бегъл поглед върху обвинителния акт срещу Ветко Арабаджиев.

Сред обвиненията срещу пловдивския бизнесмен е, че той и кръгът около него разпореждали на близки до тях да убеждават социално слаби лица да стават фиктивни собственици на кухи фирми. Дружествата извършвали симулативни операции, а оборотите им били връщани обратно на бизнесмените. Резултатът е, че от 2013 до 2018 година Арабаджиеви не са внасяли ДДС, като щетите за държавата били за милиони левове. До момента прокуратурата е намерила категорични доказателства  само за този период, а вероятно това са били схеми които са действали и много назад годините.

Колкото и да е била гениална схемата на Ветко Арабаджиев, надали това е било възможно без да има помощ отвън. Въпросните услуги е повече от ясно, че са на лица,които стоят високо в йерархията на съдебната система и преценяват в кои случаи да бъдат повдигнати обвинения.   Още преди цитираните години в обвинителния акт имаше редица акции на данъчните, съвместно с пловдивската прокуратура, като се проверяваха голяма част от бизнесмените под тепетата. Някак си винаги между капките минаваше Ветко Арабаджиев, а обществото си задаваше въпроса, как е възможно да няма никакви нарушения в бизнес империята му. Оказа се, че потъпкването на закона е сериозно, но никой не го бе видял до този момент.

Това, разбира се, нямаше как да се случи без помощта на висши магистрати, които задават дневния ред на съдебната система. Част от тях неведнъж и дава пъти са били засичан на шумните тържества на Арабаджиеви, като не се притесняваха да влизат под светлината на прожекторите.  

Кариерите на същите тези магистрати продължават във възход – на част от тях в съдебната система, на други в частния сектор, но въпреки това никой не пита защо 6 години никой не е видял фрапиращите закононарушения.  Ясно е, че този път прокуратурата ще направи всичко по силите си, за да докара докрай казуса Ветко Арабаджиев. Не по-малко важен обществен въпрос е и дали и хората, които толкова години удобно са държали чадъра над Ветко,  няма да понесат своят вина. Когато говорим за ощетяване на държавната хазна с милиони, то умишленото бездействие е не по-малко тежко престъпление, от данъчните измами.  

Източник: TrafficNews.bg