Разстрелът и разфасоването на Йордан и Марияна е планирано отдавна и е извършено професионално, а мотив са били парите на жертвите, обяви началникът на криминалния отдел на СДВР Ангел Бадънков.

По думите му една седмица разследващите са работили денонощно, след като са намерили следи за извършителите на жестокото убийство.

Припомняме ви, че двама строителни работници бяха арестувани по случая, а прокуратурата вече повдигна обвинения на задържаните –  44-годишният Пламен Шляпашки и 39-годишният Георги Нанчев. Те са направили самопризнания.

Бадънков разкри пред bTV, че частите от телата на жертвите са били разпръснати около и в езерото край Негован. Той посочи, че гледката е била брутална и това най-тежкият случай в кариерата му.

Криминалистът заяви, че разпространените впоследствие снимки на вещите на жертвите са изиграли ключова роля в разплитането на мистерията около тежкото престъпление.

"Снимките свършиха работа, макар и много късно. Една седмица знаехме кои са извършителите, стигнахме до тях, но няколко дни не знаехме кои са евентуалните жертви. Нямаше подадени сигнали", каза разследващият.

Единият от извършителите – Георги Нанчев е лежал 4 пъти в затвора. 

"Изненада ме фактът, че са прибегнали към извършването на това престъпление, защото техният бизнес е доходоносен и изкарват добри пари като строители. Престъплението е планирано една година. Георги е познавал жертвите от 15 години, той е бил техен майстор. Жертвите са били заможни хора и доста често са прибягвали към неговите услуги. Те са му имали доверие и са му споделяли неща, които не е трябвало", посочи криминалистът.

Според Бадънков, мотивът за нападението са парите и ценностите на жертвите. Те са споделили на Георги Нанчев, че наскоро продали апартамент в столицата, а банките давали много малки лихви. Криминалистът добави, че задържаните са си помислили, че парите от сделката са в имота им и затова са решили да извършат тежкото престъпление.

Разследващият посочи, че престъплението е извършено в апартамента на жертвите, с пистолет със заглушител, а оръжието е придобито незаконно. В имота обаче имало малка сума пари и ценности, които по-късно са продадени в заложна къща. Бадънков допълни, че Георги Нанчев дори подарил на жена си огърлица и гривна, собственост на убитата жена.

"Убийство, разчленяване на телата, прибирането в три различни бидона, транспортирането до езерото, разхвърлянето на частите – с идеята животни да ги разнесат, всичко е планирано. Физическият извършител по самопризнанията е Пламен Шляпашки, той е застрелял и двете жертви в главата, а Георги е разкомплектовал телата", заяви разследващият.

Ангел Бадънков допълни, че следите са били заличени професионално с белина и препарати. Той заяви, че работата по случая продължава и всички съпричастни към него ще понесат наказателна отговорност.

Криминалистът каза още, че по време на разследването е останал с впечатлението, че килърите имат много силна връзка помежду си: "Определено са в по-силна връзка, отколкото да са само партньори в работата. Те денонощно са заедно, имаха силна връзка – от 24 часа, те 18 бяха заедно".