Президентът на САЩ Доналд Тръмп не спира да изумява света със странните си и нелогични желания вече трета година. През изминалата седмица той направи ново абсурдно изказване, с което поиска САЩ да купи остров Гренландия.

Най-големият остров в света в момента принадлежи на Дания. Именно това стана повод за скандал между двете държави, който продължава да се разраства, след като датската министър-председателка Мете Фредериксен заяви, че идеята на Тръмп да купи Гренландия е абсурдна, пише Reuters.

Това нацупи американският президент и го принуди да отмени планираната си за следващия месец визита в Дания. 

Президентът на САЩ изтъкна, че думите на Фредериксен не са били приятни и че тя е можела просто да каже "Не".

По дирите на Тръмп

От своя страна икономическият съветник на Белия дом Лари Къдлоу също заяви, че Гренландия има стратегическо местоположение и е богата на ценни ресурси. 

От Washington Post дори информираха вчера, че САЩ са били готови да дават по 600 млн. долара годишна субсидия на Дания, но също така е обсъждана и възможността да се даде и еднократна по-висока сума, с която да се гарантира придобиването на Гренландия.

Защо Гренландия е важна за САЩ?

Идеята Гренландия да бъде купена от Америка не е нова: Още през 1946 година президентът Хари Труман прави точно такъв опит, като предлага 100 млн. долара в злато.

Основната причина САЩ да искат най-големият остров в света са природните ресурси в него. Островът е пълен с въглища, цинк, мед, желязна руда и редица редки минерали. Никой не знае точно колко е истинското им количество. 

Друга причина е важното геополитическо значение на острова. В момента ледовете там се топят и достъпа до природните богатства става доста по-лесен.

Също така не трябва да забравяме, че зад Гренландия е разположена Арктика – един от малкото все още неусвоени от човека региони в света.

Днес Гренландия се обитава от 58 000 жители. Това е най-големият остров в света, като от 1979 г. Дания предоставя известна автономия, а от 2009 г. гренландците са признати като отделна нация съгласно международното право.

Китай също прояви интерес към Гренландия преди година, като бе изявено желанието да се създаде т. нар. "Полярен път на коприната". От най-многолюдната държава в света дори предложиха изграждането на три летища, но по-късно се отказаха от идеята, след като тя предизвика безпокойство у Дания.

Островът е стратегически важен за много държави, ето защо една евентуална инвестиция там би означавала по-голямо влияние в световен мащаб за страната, която е направила вложението - нещо, което е изключително важно за Доналд Тръмп.

На Гренландия е разположена американска военна база, която е открита през 1943 г.

Дали сделката за Гренландия е възможна? Имайте предвид, че тя не бе изключена дори от членовете на Кралското семейство на Дания, според които жителите на Гренландия ще трябва да решат собствената си съдба.

Това изобщо не е първа подобна инициатива на Съединените щати. През годините те са купили важни и богати на ресурси региони като Аляска, Луизиана и Вирджинските острови.