Лятото бавно, но сигурно отива към своя край и първият учебен ден наближава все повече.

Докато за някои това ще е поредният път, в който ще прекрачат училищния праг, за други преживяването ще е за пръв път.

И може би в този важен ден по-развълнувани са не самите първокласници, а техните родители.

Днес се обръщаме към всички родители на бъдещи първокласници с няколко съвета, чрез които първата година в училище ще се превърне в едно незабравимо приключение както за тях, така и за техните малчугани.

Позитивните страни на училището

Влизането в училище за пръв път може и да е шокиращо за децата, тъй като режимът им там се различава коренно от този, който са имали в детската градина.

Затова е изключително важно да проведете дълъг разговор с вашето дете, обяснявайки му всички положителни страни от ходенето на училище.

Ключова е нагласата, с която детето прекрачва за пръв път училищния праг. Ако първоначалната му настройка е негативна, то в последствие ще бъде много трудно тя да бъде променена.

Отидете заедно на пазар

Вместо сами да купите нужните на детето училищни принадлежности за започването на първи клас вземете го с вас.

Нека то избере тетрадките, химикалките и боите за рисуване.

Давайки му свобода в избора на тези неща определено ще има положителен ефект върху първоначалните му впечатления от обстановката в училище.

Обособете училищен кът

Изберете място в дома ви, което ще е предназначено за писане на домашни и вършене на всички останали училищни задължения.

Постарайте се да няма много предмети наоколо, които да отвличат вниманието на детето, за да може то да се концентрира върху своите уроци.

Изберете заедно удобен стол и бюро, както и подходящо място, където да ги позиционирате.

Не ги плашете

Не подхождайте с метода на страха, ако детето ви по някакъв начин се опълчва на новите правила в училище.

Реплики като „Ще получиш двойка” или „Ще те накажа” в отговор на отказа на детето да пише домашни или да учи уроците си не са най-добрият подход.

Подхождайте с търпение и спокойствие, обяснете на детето как да се държи с учителите, обяснете му защо ходи на училище, използвайте личния си опит.

Не подценявайте времето, прекарано с вашето дете

Колкото и да разчитате на преподавателите в училище, ролята на родителя в образованието и изграждането на едно дете като личност е огромна.

Купувайте заедно книги и четете вечер.

Научете го, че трябва да се интересува от различни теми, да не игнорира света наоколо, да е информирано за нещата, които се случват.

Самостоятелност

Ако детето ви все още не може да прави само някои неща, като да си връзва връзките на обувките, започнете постепенна промяна.

Важно е детето да започне да развива известна самостоятелност, която ще му е нужна в училище.

Ключът за вкъщи

Сложете ключовете за вкъщи на някаква верижка и нека първоначално детето ги носи на врата си, тъй като малчуганите често се разсейват и ако ги оставите в раницата му, то лесно може да ги изгуби.

Пътят до училище

Може би невинаги ще имате възможността да водите малчугана на училище, така че уверете се, че детето знае как да стигне до училище само.

Ангажираност

Създайте си навик да питате детето как е минало в училище всеки ден.

Покажете му, че се интересувате и го предразположете да ви разказва за своите радости и притеснения.

Отговорност

Училището е първият път, в който децата се сблъскват с отговорностите в живота.

Поговорете си за ролята на училището в живота, за това, че то е задължение, но не бива да бъде приемано като нещо негативно.

Разкажете му как вие ходите на работя по цял ден и това е вашето задължение, а училището е като работата на едно дете и то трябва да я върши с отговорно и сериозно.