Ако си богат и искаш да плаваш в открити води, то със сигурност трябва да го направиш със стил. В днешно време това пък никак не е невъзможно и визионери и проектанти създават истински бижута, които да порят водите на морета и океани. 

Богаташите се катерят по луксозни суперяхти, които не само струват цяло състояние, но и разполагат с екстри, за които простолюдието може само да си мечтае. 

Пет от най-скъпите и впечатляващи плавателни съдове се предлагат на свободния пазар и могат да бъдат купени или пък наети за… не съвсем скромна сума пари. Но пък определено си струват. 

Кхалиах 

Яхтата разполага с малко стълбище, което се спуска от най-високия етаж до само няколко сантиметра над водата. Плавателният съд има дневна, заобиколена от кристални панорамни прозорци, от които се открива прекрасната гледка към открито небе. 

Отвън цялата е като кюлче злато, а интериорът напълно отговаря и на опаковката - подовата настилка е направена от дъб, а по цялостния дизайн пък се придържа към духа на попарта.

Суперяхтата идва и с няколко екстри за любителите на силни усещания - джетове, ховърборд, водни ски и какво ли още не… 

Аурелия 

И след тази реклама човек може да разбие мечтите си на пух и прах с… доста непосилната за мнозина цена. Наемът на яхтата е (само) 255 000 евро на седмица. 

Едно друго бижу малко повече се вмества в бюджета на не толкова богатите бохеми. Аурелиля е яхта, чийто седмичен наем се равнява само на 105 хиляди евро. 

Но пък драстичната разлика в цената никак не е за сметка на качеството и предложените екстри.

Яхтата разполага със собствена пързалка, която се спуска директно от втория етаж до дълбините на синьото море. 

Плавателният съд е боядисан в духа на старите състезателни автомобили, а причината не е никак случайна - собственикът на Аурелия е любител на високоскоростните спортове.  

Салузи

Ето тази яхта вече е истинска приказка. Мечтата за кино под открито небе отива отвъд. Причината - невероятния плавателен съд предлага не само прожекции на голям екран под открито небе, но и в открити води. 

Само срещу 480 000 евро на седмица пасажерите ще имат възможност да се насладят на частен караоке бар, настолни игри и, разбира се, луксозен интериор. 

Някои наричат яхтата дори “център за забавление” - разполага с бар на самата палуба, казино, джакузи и една огромна платформа за плуване, която се намира директно в морето. 

Савана 

Всички красиви яхти носят красиви женски имена. Савана е истински скъпоценен камък - разполага с невероятен подводен етаж, който разкрива и една доста впечатляваща гледка. Стаята е в доста модерен стил, огряна от луминисцентна светлина, а в луксозната каюта се намира и едно огромно легло. 

Савана дори печели титлата “Моторна яхта на годината” през 2016 година и това не е никак случайно - според дизайнерите суперяхтата е създадена “без абсолютно никакъв компромис” и е единствена по рода си. 

Освен всички екстри, Савана разполага и с девет-метров басейн, спа и фитнес, както и 24-членен екипаж от масажисти, козметици и какво ли още не… 

А наемът? За седмица удоволствието ще струва само… 480 000 евро. 

София

И накрая, но не на последно място - красавицата София, чийто седмичен наем е… 16 милиона евро. Да, точно така.

Кръстена на българската столица, яхтата обаче няма нищо общо с България (поне не нещо, което да ни е известно). Въпреки това обаче плавателният съд е красив (почти) колкото и родната ни София. 

Яхтата е огромна - на цели 4 етажа, а на всичкото отгоре идва и в комплект с 3-местна подводница. 

За по-голямо удобство освен красивото стълбище, София разполага и със собствен асансьор.

След такива оферти и… шокиращи цени, не ни остава нищо друго, освен да си помечтаем. А ако случайно някой има възможностите да наеме едно от горните бижута, нека им се наслади докрай. Защото определено има защо.