Обвиненият за хакерската атака в Националната агенция за приходите 20-годишен пловдивчанин има и предишен пробив в защитата на информационни масиви. Преди две години Кристиян Бойков, още като гимназист, успя да покаже как може да се променят оценки от изпити чрез достъп до сайта на просветното министерство. Тогава той бе поканен да работи като експерт във ведомството. Днес, след арестуването на младежа, премиерът Борисов заяви, че държавата трябва да привлече такива хакери да работят за нея, тъй като по думите му те са истински вълшебници - много млади и много кадърни.

През 2017 година журналистът от Пловдив Илиян Велков направи репортаж в „Господари на ефира”, излъчен по Нова телевизия, за хакването на сайта на Министерството на образованието. Главен герой в него е Кристиян Бойков – момчето, пробило сигурността на НАП.

„Кристиян се свърза с нашия екип, за да разкаже, че е успял да хакне сайта на МОН. Срещнахме се и нагледно ни показа как могат да се променят оценки в дипломи, възнаграждения на учители, договори по европейски проекти и всичко това да става официално чрез МОН и регионалните инспекторати”, обясни журналистът Илиян Велков.

Той определи Бойков като един изключително интелигентен млад българин, който е искал  да покаже пропуските в системата, без да злоупотреби с това, което знае.

„Допускам, че е възможно и сега да търси публичност, за да покаже пропуските в системата и да сигнализира за опасността за злонамерена атака”, каза още Велков.

Репортерът допълни, че не одобрява начина, по който младежът е проникнал в сървърите на НАП, но отбеляза, че с тази публичност държавата много бързо е взела мерки да подобри сигурността на системата. 

„Това се случи, след като излъчихме репортажа. Тогава беше поканен на среща и експертите успяха да „запушат пробойните” в сайта на МОН”, обясни Илиян Велков.

Според него, ако тогава Кристиян е искал, е можел да злоупотреби с данните, но напротив, той е сигнализира за проблемите.

„Вълшебници като него, хора като Кристиян, както каза и премиерът Борисов, трябва да бъдат използвани, за да се тестват системите за сигурност. Отново казвам, че не одобрявам начина, по който младежът е действал сега, защото два дни хората бяха притеснени дали тези данни няма да попаднат в злонамерени ръце и дали няма да се използват срещу интересите им, но може би това е начинът на Кристиян да алармира за проблема”, каза още журналистът от Пловдив.

„Много ми се иска Кристиян да получи работа в държавна служба и да се грижи за сигурността на българските граждани, защото той е изключителен младеж, който не е злонамерен, а напротив – добронамерен, защото показва няколко пъти гражданска позиция и сигнализира няколко пъти за пробойни в системите. Ако беше злонамерен, още първия път нямаше да оповести какво знае, а щеше да се опита да изтъргува информацията, с която разполага”, заяви още Илиян Велков.

По думите му, прокуратурата няма друг избор, освен да повдигне обвинения срещу Кристиян Бойков, но се надява, че в съда ще станат известни всички обстоятелства около случая.

Още по темата вижте в репортажа на “Густо ми е, Велков” от 2017 година: