Нов пътеводител предупреждава британските туристи за страшна опасност, която може да ги връхлети, ако са избрали да прекарат лятната си почивка в Гърция, пише Факти.бг.

Информацията, публикувана на сайта на британското външно министерство е актуализирана наскоро и наред с всички препоръки и разяснения, включва предупреждение за опасен вирус, който туристите могат да пипнат още на границата, докато чакат да преминат през проверката на контролно-пропусквателните пунктове.

Става дума за вирусът "Западен Нил", който се пренася чрез ухапване от комар.

Голяма опасност дебне мераклиите за почивка в Гърция

От Foreign Office отбелязват, че през 2018 г. в Гърция са регистрирани няколко големи огнища на вируса и съветват британските туристи да бъдат внимателни и да вземат всички необходими предпазни мерки срещу комари. Сред препоръките са използването на различни репеленти върху кожата или ленти, гонещи насекоми, когато са на открито , както и да използват мрежи против комари и да затварят вратите и прозорците, когато са на закрито.

Снимки: shutterstock

Голяма опасност дебне мераклиите за почивка в Гърция

Вирусът „Западен Нил“ и Западнонилската треска

Опасният вирус, за който предупреждава британското външно министерство е причинител на Западнонилската треска. Това е остро инфекциозно заболяване, което обикновено протича леко или умерено тежко, с грипоподобни симптоми - температура, главоболие, отпадналост, възможна е и появата на макулопапулозен обрив, подуване на лимфните възли, както и на гастроинтестинални смущения. При голяма част от заразените инфекцията може да протече безсимптомно.

В по-леката си форма заболяването не е животозастрашаващо, но при по-тежките случаи може да доведе до сериозни и трайни увреждания.

По-тежки неврологични форми на болестта като енцефалит, менингоенцефалит или менингит са много редки и предимно при хора в много напреднала възраст.

Голяма опасност дебне мераклиите за почивка в Гърция

Вирусът "Западен Нил" за пръв път е изолиран през 1937 г. в Уганда, но днес той многократно е разширил територията си.

Разграничават се два генетично различни подгрупови щама на вируса:

- вирусите от първа подгрупа са по-разпространени и се срещат в Африка, Близкия Изток, Европа и Северна Америка и са причинители на големи епидемии
- вирусите от втората подгрупа, циркулиращи в Африка, са внесени напоследък в Европа (Унгария, Румъния, Гърция). 

Предупрежденията на британските власти не спират до тук.

Сред останалите препоръки за туристите се открояват също и дългото време за чакане на контролно-пропускателни пунктове и ограниченията за теглене на валута. В указанието се отбелязва, че в Гърция е въведен контрол върху капитала, което води до ограничения на дневния лимит, наложен от гръцката банкова система (обикновено 600 евро) или дневния лимит, наложен от британския издател на картата.

Голяма опасност дебне мераклиите за почивка в Гърция

Министерството информира своите граждани, че от 7 април 2019 г. гръцката полиция е въвела системни паспортни проверки за всички европейски граждани, пътуващи до/от дестинации извън Шенгенското пространство (включително Обединеното кралство).

Голяма опасност дебне мераклиите за почивка в Гърция

 

В публикацията се казва още, че гръцките власти са много стриктни и строго следят за нарушители, особено що се отнася до прекомерната употреба на алкохол и непристойното поведение на публични места. За нарушителите на закона, наказанията варират от солена глоба до лишаване от свобода.

И не на последно място, се отбелязва, че „не може да се изключи възможността за терористични атаки“.