Доналд Тръмп, правителството на Дания, едно съвсем сериозно намерение за странна покупка на остров и… един отказ - Гренландия не се продава. 
Общо взето тези фактори водят до завихрянето на един дипломатически скандал. 

Какво се случи? 

Американският държавен глава на САЩ Доналд Тръмп трябваше да отиде на планирана за следващия месец визита в Дания. Съвсем наскоро обаче той съвсем сериозно отправи оферта да купи остров Гренландия. От Дания пък му отвърнаха с (почти) същия тон - островът не се продава.

Премиерката на Дания Мете Фредериксен отхвърли като "абсурден разговор" идеята му САЩ да купят Гренландия от Дания.

А това… възмути чувствителната душа на американския президент. Заради това, че не бил взет на сериозно Тръмп заяви в Тwitter, че обиден няма да отиде на посещение в страната. 

"Дания е една много специална страна с невероятни хора, но имайки предвид коментарите на премиерката Мете Фредериксен, че няма интерес да обсъжда купуването на Гренландия, ще отложа планираната ни за след две седмици среща за друг път. Премиерката успя да спести пари и усилия на САЩ и Дания, като беше толкова пряма. Благодаря й за това и очаквам с нетърпение да променим датата (на срещата) за някой бъдещ момент", написа Тръмп.

Датските медии посочват, че постъпката на Тръмп е особено странна, тъй като поканата към него да направи официално посещение в Дания е отправена от името на монарха Маргрете Втора, а не от представители на политическата власт

Иначе казано - Доналд Тръмп вероятно ще обиди датската кралица. 

Цялата политическа класа на Дания реагира изумено и възмутено.

"Действителността надхвърля въображението, този човек е непредвидим", туитна Мартин Йостергор, лидер на радикалната левица и член на парламентарното мнозинство.

Представителят на консерваторите за външната политика Сьорен Есперсен предложи на президента на САЩ направо да анулира визитата си.

"Г-н Тръмп, Вие решихте да отложите посещението си в Дания. Защо направо не го отмените? Тук и без това си имаме друга работа", заяви той.

Съпартийката на Есперсен Маи Меркадо пък заяви, че "Дания с радост ще отложи планираната за след две седмици среща за тогава, когато встъпи в длъжност нов президент" (на САЩ).

Лидерката на Единна листа "Червено-зелени" Перниле Скипер определи отлагането на визитата като проява на неуважение.

"Тръмп живее на друга планета. Това е самодоволно и неучтиво", заяви тя.

"Без никаква причина Тръмп смята, че една автономна част от нашата страна може да бъде обявена за продажба. След това по оскърбителен начин отменя визита, за която всички се подготвяха. А има ли части от САЩ за продан? Аляска?", възмути се и консерваторът Расмус Ярлов.