Възрастна жена от златаришкото село Росно е настанена с измръзване от 1 и 2 степен на пръстите на краката във втора хирургия на Великотърновската болница, след като е била принудена от дъщерята и внука си да живее в скотски условия. 85-годишната Марийка Станчева е държана под ключ, хранена е един път на ден само с вода и хляб, докато се разпореждали с нейната пенсия. С намесата на полицията жената е изведена от дома си.

За случая властите научили в края на миналата година, когато дъщерята Снежина починала и трябвало да бъде издаден смъртния акт. Тогава кметът на Златарица Пенчо Чанев разпоредил на кметския наместник в Росно Пенка Конакчиева да отиде до къщата и да види в какво състояние е бабата. Знаели, че тя е в къщата, но година никой не я бил виждал. С полицаи влезли в стаята и били потресени от гледката. "Баба Марийка стоеше права до масата, ядеше филия хляб и пиеше вода от кофичка от мляко. В този ден беше -20 градуса, а старицата бе оставена без грам топлина", разказа Пенка Конакчиева.

Бабата помолила да я вземат и да й намерят дом. Оплакала се, че покойната й дъщеря я биела. Принудила я да продаде всичките си имоти – жилище в Пловдив и земеделските земи. Прибрала я в къщата в селото, заключила я. Взела й личната карта и дебитната, по която е превеждана пенсията.

"Единственият жив роднина на бабата е внукът, но той е криминално проявен, лежал е в затвора, безработен и не може да се грижи за нея. На другия ден отидохме да я вземем и да я приберем в старческия дом. Положението беше същото - лежеше в леглото замръзнала и завита презглава с родопско одеало", допълни кметският наместник. Наложило се да я закарат в болницата, защото била с кръвно 200 и не можела да си намери място от болките в измръзналите й крака.

Социалните служби са започнали проверки. След намесата на кмета Пенчо Чанев и разпореждане от Агенцията за социално подпомагане в София е издадена заповед за приоритетно настаняване на бабата в старческия дом в Златарица след приключване на болничното й лечение.

Трупът на дъщерята пък е в моргата от 30 декември и няма кой да я погребе.