Да имаш първокласник е скъпо удоволствие. Много родители се бъркат дълбоко в джоба, за да стегнат детето си за началото на образователния му път - раници, учебници, няколко вида тетрадки, ножицки, гланцови блокчета…. и какво ли още не. 

Само за да напълнят моливника на първолака, родителите ще трябва да отделят близо 30 лв. 

Тази година обаче се очертава родителите все пак да успеят да спестят. 
Причината - цените на много учебни пособия ще станат по-ниски от 1 септември, пишат от “Монитор”. Така преди края на август моливите, тетрадките и дори раниците могат да излязат два пъти по-евтино.

Голяма част от супермаркетите пускат добри промоции и се възползват от големия наплив на клиенти, които в дните преди 15 септември търсят именно това - пособия за учениците.
 
Така например пълен несесер с флумастери, моливи, линийки, гума и острилка излиза 10 лв. вместо фрапиращите 30 лв. 

При раниците се запазва модата те да са илюстрирани с любимите герои на децата. Момичетата търсят розови нюанси и принцеси, а момчетата искат да видят най-смелите си герои, които да носят на гърба си. Други пък предпочитат футболните легенди като Роналдо или Меси. Раниците с 3D изображения и тази година също са хит заедно с тези с USB вход за телефона, през който могат да се зареждат малки устройства. 

Цените на раниците с екстри варират между 60 и 100 лв.. 
Родителски асоциации препоръчват при избора да търсим по-здрави раници, защото децата ги носят всеки ден. Освен това, трябва да съчетаем удобството и с функционалност. 

Продължава обаче борбата на някои срещу тежките раници на първолаците. Асоциации, НПО-та и родители настояват все повече за олекотяване на ученическите раници и дигитализация на учебниците. Теглото на раницата не бива да е повече от 10-15% от това на детето. 

Докато едни родители ще успеят да спестят някой лев тази година, то за други стягането на първокласниците ще излезе все така солено. Децата, записани в училища, където се изисква носене на униформи, ще излязат двойно по-скъпо на родителите си. 

Разбира се, цената зависи от това колко елемента на училищната униформа трябва да се закупят, тъй като на места тя е само тениска с лого на училището. В други учебни заведения обаче трябва да се вземе цял комплект от дрехи, включващ ризки, панталони или поли, пуловери с дълъг или къс ръкав.
 
В някои столични училища има не само зимни, но и летни униформи, за които също трябва да отделим средства. Бялата риза струва около 20 лв., панталонът също гони тази цена, а ако вземем по повече от една бройка, то оскъпяването е сигурно.

Изводът за родителите е един и същ всяка година - пригответе се ученикът вкъщи да ви излезе солено.