Мъж на 128 години живее в село в североизточната тайландска провинция Удон Тани, съобщиха местните медии. Пханчомпху обитава собствена къща със 70-годишната си съпруга, седемте си деца и 11 внуци. Доказателство за възрастта му е документът му за самоличност, на който е посочена рождена дата 9 април 1891 г.

Ако възрастта му бъде призната за факт, тайландецът може да се превърне в най-стария обитател на планетата от мъжки пол. Мъжът все още се придвижва сам и дори се качва по стълбите до втория етаж на къщата си. Казва също така, че има много добра памет. Семейството му принадлежи към една от тайско-лаоските национални групи - Пху Таи.

Пханчомпху обяснява дълголетието си със здравословно хранене и постоянното физическо натоварване. Пред местното издание khaosod.co.th той посочва, че никога не е боледувал сериозно. Мъжът е роден по време на управлението на крал Рама V и е свидетел на историята на Тайланд през последните сто години.

Както местните, така и учените в световен мащаб обаче изразяват съмнения във възрастта на мъжа, посочвайки, че достигането й е невъзможно за човешкия организъм. Според тях в личните му документи датата на раждане е сгрешена, посочва The Pattaya News.