"Тук трудно можеш да разбереш дали е петък, събота или понеделник. Всяка нощ морето пие със звездите, прегръща се с пясъка и танцува с вятъра. А на сутринта помни само изгрева…"

Българското Черноморие не се изчерпва само с купоните на Слънчака. Родните плажове имат с какво да се похвалят откъм чистота и красота, стига обаче човек да знае къде точно да отиде, пък и как точно да ги пази. 

Градина е едно от най-любимите места за поколения къмпингари. Заливът Болата получи голямо признание не само на Балканите или в Европа, но и в целия свят. Шкорпиловци пък се слави с най-дългата плажна ивица в България - цели 13 км. 
Възможностите за почивка на морето никак не се изчерпват само със Слънчев бряг. Красивите кътчета са скрити навсякъде по родното Черноморие. 

В Дуранкулак е най-големият плаж в България. Камен бряг пък е един от най-живописните курорти и е любимо място за посрещането на първия юлски изгрев.
Заливът Болата обаче е истинско бижу. Намира се недалеч от село Българево и на около 13 км. от Каварна. Той е обявен за една от най-красивите местности в света и се нарежда гордо до някои от най-пленяващите плажове във Франция, Испания, Гърция, Хърватия и дори Италия. 

От него се открива невероятна гледка към нос Калиакра, а червените скали и издълбаните в тях пещери, създават магнетично усещане, разказва “Труд”. 

Туристическата разходка по родното Черноморие може спокойно да продължи още на юг и да стигне до любимия къмпинг Градина, където несъмнено са се изпили много летни коктейли, случили са се много любовни срещи и са се натрупали куп спомени. 

С кристалната си вода, финия пясък и огромна плажна ивица, плажът продължава всяка година да е сред най-посещаваните у нас. Намира се между Черноморец и Созопол, на около 30 км от Бургас, а на него има по нещо за всеки – от барове, през сърф училища, до места за активен релакс.

Сред най-красивите заливи, с които българското Черноморие може да се похвали, е и Силистар. На 5 км южно от село Резово, това е последният плаж преди границата с Турция. Местността е обявена за защитена през 1992 година и попада в природен парк „Странджа”. Море, планина и плаж се преплитат в перфектен баланс и превръщат Силистар в една от перлите на морета у нас.