Един милионер от Тексас решава да инвестира богатството си, за да спаси нашите архитектурни наследства. 

Едмънд Бек прави много повече за културата в България, отколкото повечето наши сънародници. При това напълно безвъзмездно. Защо? Защото вижда потенциала и защото не иска едно богатство да потъне в забрава. 

Американецът идва в България съвсем случайно през 2005 година и отсяда в хотел "Шератон" и по всичко изглежда, че ще прекарат една прекрасна почивка. Тогава Едмънд е обран. Взети са документите и парите му. Това удължило по неволя престоя му. 

Заедно със съпругата си Бек решил да пообиколи България. Тръгнали към Варна, а по пътя решили да спрат във Велико Търново. Тогава Едмънд Бек срещнал новата си любов. 

Американецът е 82-годишен милионер. Решава да инвестира част от своето богатство и да купи някоя от красивите възрожденски сгради. Купил хан "Хаджи Николи" - един от шедьоврите на майстор Кольо Фичето, който успява да реставрира след 5-годишни усилия. 

Бек е носител на наградата “Велико Търново” и има личната заслуга за спасяването на няколко уникални сгради, в които е вложил над 4 млн. долара. 
Бивш военен, вещ предприемач в сферата на недвижимите имоти, радетел на изкуството, пазител на архитектурни шедьоври, филантроп, колекционер, благотворител… Така наричат търновци американецът. Инвестирал е средства, време и енергия, за да възроди 10 емблематични възрожденски сгради. Две от тях са на великия майстор Колю Фичето. 

Сега американецът от Тексас обръща поглед към още две бижута от архитектурната история на България - Стамболовия хан и някогашния хотел на живописната улица „Опълченска“ в старопрестолната ни  столица. 

На Стамболовия хан Бек хвърля око доста отдавна. Построен е през далечната 1842 г., бил е собственост на чичото и бащата на Стефан Стамболов. Работил до 1945 г., но след това е бил одържавен. През 80-те години сградата е опожарена, а през 90-те петте му дюкяна са реституирани. 18 наследници стават съсобственици на Стамболовия хан, заедно с държавата.

С две думи - една сграда и куп собственици, които спират възстановяването на красивата постройка. С големи усилия Едмънд успява да купи всички дялове на 18-те съсобственици. Общинският съвет му продава земята, върху която се намират останките на някога красивия хан.

“Получихме разрешение за почистване на терена на Стамболовия хан за предстоящи геодезични проучвания. След това ще се извърши проектиране на новата сграда. До есента трябва да сме приключили с разчистването на руините“, обяснява пред „Труд“ Любомир Марков, който е партньор на Бек в благородните му начинания.

Общинският съвет преди година разреши на местния предприемач Хилендар Тодоров да изкупи общинската земя, върху която се намират останките на хана срещу 230 000 лв. Преди това пък Тодоров изкупи собствеността на сградата от нейните 18 наследници с намерение да изгради паркинг на няколко нива. 
Тодоров обаче предпочел да продаде имота на американският бизнесмен, който е най-добрият пример за меценат, милеещ за паметниците на културата на старата ни столица.

Значи може! Едмънд е живото доказателство, че всичко може да се случи. Той не е нито институция, нито пък е българин. Но пък милее за нашето родно, за разлика от нас. И действа. За разлика от нас. 

Ако един американец може да възстановява старите сгради, които са наше архитектурна наследство, значи и ние можем. Ако поискаме. Защото ако не искаме, то тогава Едмънд ще има много, много работа и то не само във Велико Търново. Защото архитектурното богатство на България е голямо, а голяма част от него е потънало в забвение.