Бен Шентън прекарва първите 15 години от живота си в свят, който е много, много по-различен от нормалния. Докато един ден полицията не го извела от дома му и не го върнала обратно в реалността. 

Момчето е родено и отгледано в култ, който внушавал на своите последователи, че светът ще свърши съвсем скоро. 

Денят на австралийското езеро Ейлдон започнал като всеки друг. Седем деца, облечени с напълно идентични униформи, еднакви прически и скрити зад висока и дебела телена ограда тъкмо привършвали със сутрешната си практика по йога. 
Тогава от стълбите на къщата се чуло някакво суетене. Изведнъж група мъже с полицейски униформи нахлули в стаята, в която били децата и за секунди ги извели навън. 

Извели ги далеч от дома им, от познатия "нормален" свят, в който били свикнали да живеят и ги натикали (почти буквално) в една непозната реалност. 
Отнело години на 15-годишния тогава Бен Шентън да разбере този свят и да се научи да живее в него. 

До август 1987 година представите на Бен били формирани от един единствен човек - Анн Хамилтън Бърн - харизматична и величествена инструкторка по йога, която в края на 60-те години на миналия век успяла да убеди група хора да се присъединят към нейния култ - "Семейството". 

Членовете на "Семейството" вярвали, че Анн е превъплъщение на Исус. Тя ги убедила, че светът скоро ще свърши и в техните ръце стои отговорността да образова и отгледа оцелелите. 

Бен и останалите шест деца били научени, че Анн е тяхна майка. Харизматичната лидерка на култа ги научила да се страхуват от външния свят и да избягват всякакъв контакт с хората. 

"Невидими, нечути, непознати" - мантра, която на практика означавала, че нямаш право да кажеш каквото и да било на човек, който не е част от сектата. Нямаш право да разкриваш абсолютно нищо за живота си в "Семейството". 

Хората от близкото обкръжение на Анн били познати като "лелките". Те помагали за отглеждането на децата. Събуждали ги всяка сутрин в 5 ч., когато започвала обичайната дневна рутина. Всеки ден - уроци, йога, медитация, домашно, спане. И после отначало. 

Някога в култа имало 28 деца. При пристигането на полицията през 1987 година в Семейството били останали само 7. 

Малчуганите били отгледани като вегетарианци и често били наказвани. "Лелките" държали главите им под вода, а ръцете им под горещите пламъци на свещ, докато не получат изгаряния. Анн пък ги биела с обувките си на висок ток, когато не била някъде на път.

Лидерката на "Семейството" държала контрола над членовете на култа с помощта на наркотици. Децата постоянно били под влиянието на различни опиати - нитразепам, диазепам. Възрастните и младежите приемали LSD по време на редовни ритуали, наречени "пречиствания". 

По този начин Анн била напълно убедена, че последователите и ще и станат още по-верни. 

Малкият Бен не бил щастлив от живота си, но това било единственото, което познавал. 

"Когато създадеш фалшива реалност за едно дете, то няма друга отправна точка. Няма база за сравнение", разказва самият Бен пред BBC. 

Тогава един ден дошла полицията и извела децата. Първата нощ, в която Бен легнал на легло далеч от семейството, младежът многократно прехвърлил всички разговори с властите през деня - казал ли е нещо, което да разкрие подробности около живота на децата в култа? Не искал да споделя нищо, което можело да му донесе сериозни неприятности. 

Тогава осъзнал едно много простичко нещо - вече нямало значение. Нямало да се върне при Анн.
 
"Мисля, че за пръв път в живота си разбрах, че съм свободен!" И тогава започнала същинската работа. 

Бен научил, че истинската му майка не е йога инструкторката Анн. Родила го била "лелката" Джой - жена, която била изключително неприятна. 

Децата в култа не били негови братя и сестри. Някои били деца на други хора от сектата, а други били сираци, които Анн осиновила. Освен това Бен бил на 15, а не на 14 години, както му били казали. 

"Трябваше да се науча ди живея в свят, който действа по непознати за мен правила. Как да функционирам, какво да правя…"

Бен не можел да се впише в училище. Няколко негови съученици се опитали да го направят част от своето обкръжение, но Бен просто отказвал. Причината - в "Семейството" всички деца, които започвали да се сближават по някакъв начин, били извеждани от култа. Иначе казано - Бен не знаел що е приятелство. 

Тийнейджърът страдал от депресия. Имал самоубийствени мисли. Постепенно обаче започнал да се научава. Следял поведението на хората около себе си - как се държат, как реагират, какви са последствията от действията им. Вадил си изводи.
 
След като бил изведен от "Семейството", Бен бил настанен в Дом за деца. В един момент добри хора го приели под покрива си и така започнал новия му живот. Младежът започнал да ходи на църква. Чувствал се все повече у дома.

Съдбата обаче понякога си прави интересни шеги. Новият дом на Бен се намирал близо до този на баба му - майката на родната му майка Джой. Едно от положителните качества, които младежът придобил по време на живота си в култа било прошката и затова Бен поддържал връзка с баба си, посещавал я често. Самата Джой също се виждала с майка си от време на време.

Един ден Бен и Джой посетили старицата по едно и също време. Годината била 2006. Двамата се срещнали за пръв път от 20 години. Оттогава много неща се били променили - Джой станала по-мекушава. Преди години казала на собствения си син, че никога повече не иска да го вижда, че ще затръшне вратата в лицето му, ако Бен някога дръзне да се появи на прага. 

20 години по-късно обаче нещата стояли различно- Бен и Джой си простили и двамата започнали да се виждат по-често.

Междувременно обаче "лелката" Джой продължавала да поддържа връзка с харизматичната Анн. Бившата лидерка на "Семейството" живеела в Дом за възрастни хора, където я лекували от деменция. Така и не отишла в затвора за онова, което сторила пред миналия век. 

Всъщност единственото наказание, което Анн получила било глоба в размер на 5000 долара и то заради фалшификация на документи на три от децата. 
Причината да не я обвинят в по-сериозни престъпления била липсата на достатъчно доказателства.

Един ден Джой задала доста изненадващ въпрос на Бен - дали би искал да се срещне с Анн. За изненада на всички мъжът се съгласил, но бил безкрайно любопитен. По време на това посещение Бен видял Анн за пръв път и последен път от години. Жената издъхнала в старческия дом тази година на 97-годишна възраст.