Една акула в Гренландия е най-старото живо същество на планетата ни. 

Смята се, че водният хищник е на около… 400 години –  неотдавна Христофор Колумб поел със своите кораби по вълните на Атлантическия океан. Хенри VIII пък станал крал на Англия няколко години след това. Точно тогава една много, много специална акула била родена в ледените води на Атлантика. 

Тя е с дължина около пет метра и е била родена преди около 392 години - през далечната 1624 г. Версай тъкмо бил построен. 

Акулата вероятно живяла по времето на Шекспир и е преживяла Гражданската война в Англия, Индустриалната революция и идването на ядрената ера. 
Гренландската акула държи рекорда за най-старото познато създание. Освен това, може би е и най-старото животно откривано някога. 

Гренландската полярна акула се храни основно с риба, но биолозите никога не са наблюдавали как тя ловува. В стомасите на този морски хищник са откривани парчета от елен, дори от кон.

Средната продължителност на живота на гренландската полярна акула е 272 години. Това са най-северните и най-студенолюбивите акули между всички останали.

Най-големите екземпляри могат да достигнат до 7,3 метра. Но обикновено средната дължина на тези животни е 2,4 – 4,8 метра, а теглото им не превишава 400 килограма.