Майки и Манолова пак много гневни - пари уж има, но ще се изхарчат дотогава по старите програми. Средствата ще стигнат, успокои Бисер Петков

Ако не се крадат пари от фалшиви ТЕЛК, ще има за всяко болно дете, каза премиерът

Инвалидите с нови помощи до 198,36 лв.

Това са болни с над 90% инвалидност и право на чужда помощ, както и децата с над 50% увреждания и право на помощ. В групата влизат децата без право на чужда помощ, ако увреждането им е над 90%.

Няма да има пари за това, разгневи се обаче на драматично заседание на социалната комисия омбудсманът Мая Манолова преди ден. Майки отново заплашиха с протести, искат и среща с премиера Бойко Борисов, който пое личен ангажимент за допълнителни средства през 2019-а. Вчера те разговаряха с председателя на Народното събрание Цвета Караянчева. След нея шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова пък успокои, че обещаните 71,5 млн. лв. ще бъдат прехвърлени в сметката на социалното министерство. От парламента майките отидоха и на среща с Бойко Борисов.

"В един момент от решен проблем, разбрали сме се, днес и вчера става скандал и се налага по нощите да се събираме и да уточняваме”, каза след срещата министър-председателят. Подчерта, че уважава майките. "Ядосаха ме днес малко депутатите за това, че едните пари сложили на едно място, другите на другото място. Ясно поехме ангажимент за този бюджет със 150 млн. лв. повече да има за хората с увреждания. – заяви премиерът. - Вторият ангажимент – социалният министър, заедно с майките, национално представените групи, които са 16 или 17, да ги разпределят правилно, така че до всеки един човек в затруднено положение да има тези средства, които вече надвишават 1,5 млрд. лв.", каза още Борисов. И обясни, че ако не се крадат пари от фалшиви ТЕЛК-ове пари ще има за всяко болно дете

Така протестиращите майки напуснаха успокоени срещата с премиера, след като по-рано обясненията на двама министри -финансовият и социалният не успяха да ги убедят, че има пари  за лична помощ в бюджета за следващата година.

Пари ще има, увери по-рано и социалният министър Бисер Петков.

Именно личната помощ бе основно искане на протестиращите майки, а законът бе написан от омбудсманката по техните предложения. Той бе приет на 2-о четене в социалната комисия във вторник. Средствата за помощта се обвързват с държавния бюджет за всяка календарна година. Така за 2019 г. по това перо има 71,5 млн. лв., които трябва да стигнат и за тези 23 хил. души, които и в момента ползват по различни програми асистент или домашен помощник. Точно този текст напрегна Манолова и майките - притеснени са, че старите програми ще глътнат парите и наесен, когато трябва да почне получаването на личната помощ, няма да са останали средства.

“Всичко, което имахме като ангажимент за хората с увреждания, е изпълнено, но ще анализираме откъде идва новото неудовлетворение”, отвърна финансовият министър Владислав Горанов вчера. Напомни, че догодина ще бъдат отпуснати още 150 млн. лв. за двата закона - за хората с увреждания и за личната помощ.

Всички разговори, които съм имал с омбудсмана по повод Закона за хората с увреждания и Закона за лична помощ, се свеждаха до това, че през 2019 г. освен тези 150 млн. лв., обещани от премиера, няма да се налагат други разходи. Това обясни Горанов и обеща да анализира откъде се явявява неразбирането сега. “Иначе, ако се направят различни допускания, Законът за личната помощ може да струва и 1 млрд. лв. - някога обществото може да достигне и до тази сметка.

Но най-важното, за което инструктирах моите експерти в работната група, е да направим така законодателството, че средствата в бюджет 2019 да стигнат”, категоричен бе той.

Оценката за

лична помощ

ще стартира

през април

Тя ще е индивидуална и в нея е записан броят на часовете според нуждите на всеки болен. Заявление се подава до кмета на общината. Всеки ще може да си избира асистент, като заплатата му през следващата година ще бъде 560 лв. Човек с увреждане, който ползва такъв, няма да взема добавката за чужда помощ от 99 лв.

380 лв. пък ще

се приспадат за

личен асистент

от месечната

помощ за деца

с над 90% увреждания. Въвежда се и лимит от 168 часа, но само през първите две години.

Асистент е предвиден и по още един закон - за социалните услуги, който трябва да заработи от 1 януари 2020 г. Така хората с увреждания ще могат да избират по кой закон да получат асистенция. Тук се дава възможност възрастните, които не могат да се самообслужват, също да получат право на домашен помощник. Услугата

ще е безплатна

за хората без

доходи

Останалите ще плащат такса, която ще се разпише в поднормативен акт.

До 30 дни в рамките на една година родителите на деца с увреждания и членове на семейството, които полагат грижи за инвалиди или възрастни хора, ще имат право да оставят съответния човек в социална услуга или да осигурят заместваща грижа в домашна среда. Ако детето или възрастният човек е с 90 и повече процента степен на увреждане, първите 14 дни от услугата са безплатни. Консултации и обучения за родители, превенция на изоставянето на деца, ранна интервенция на уврежданията, подслон на жертви на домашно насилие и трафик, приюти за бездомни и др. услуги са предвидени още без заплащане. Нова агенция за социалните услуги ще следи за качеството им.

Третият важен проект е Законът за хората с увреждания, той вече мина на 2-о четене в социалната комисия на НС. Още от 1 януари по него е предвидено плащането на нови помощи за инвалидите, които ще сменят сегашната интеграционна добавка. Помощта ще е в 5 групи и ще е обвързана с линията на бедност (348 лв. за догодина). Така хората с увреждания между 50 и 70,99% ще вземат 24,36 лв. , тези с между 71 и 90% - 52,20 лв. С над 90% ще получават 87 лв. месечно, а тези, които имат право на чужда помощ и вземат инвалидна пенсия, ще получат 104,40 лв. Най-много пари са предвидени за групата с 90%, чужда помощ и право на социална пенсия за инвалидност - по 198,36 лв.

Осигуряването на помощни средства също влиза в този закон. По него ще се дават и пари, за да приспособят хората с увреждания колата или жилището си. Те ще имат право и на рехабилитация - медицинска, социална, трудова, професионална и психологическа.

Спорен момент е въвеждането на квоти за работодателите - инвалидно работно място във всяка фирма. Тези с между 50 и 99 работници ще трябва да назначат поне един с увреждания, а ако служителите са над 100, 2% от тях да са с ТЕЛК. Изключение се прави, ако производството не позволява наемане на хора с увреждания. Иначе за всяко незаето място работодателят ще трябва да внася по 30% от минималната работна заплата всеки месец във фонд. Ако не го прави, ще бъде глобяван.