България е страна с богата история и много магически места, повечето от които са добре скрити зад прекрасни планини и гъсти гори. Представяме ви 10 български села.

Тези села имат голямо значение за българската история и са толкова красиви, че ще се влюбите в тях, когато ги посетите.

1. Боженци

Това малко българско село ще ви отведе назад във времето – чак в българското Възраждане, с изцяло запазена архитектура от този период. Разположен в центъра на Стара планина, селото предлага разнообразие от атракции. От едно от тях е баницата – традиционно българско лакомство, което е гордост за българската национална кухня.

Български Села

Боженци

2. Жеравна

Известен със своите добре запазени къщи и музеи от Възраждането, това китно селце ще ви очарова със своята природа и уникална архитектура.

Жеравна

www.andrey-andreev.com

3. Делчево

Сгушен в Пирин планина, Делчево е известено също като "орела на Пирин", защото просто е като орел, кацнал високо в планината. Само си представете гледката.

село

Делчево

4. Широка лъка

Известно със своите автентични родопски къщи, музикални традиции и богата история, това село-резерват предлага много интригуващи забележителности и ще можете да се докоснете до автентичния начин на живот на хората от региона на Родопите.

село

Широка лъка

5. Гела

Разположено в близост до Смолян, това е един от най-известните български села. Смята се, че Гела е основан от траките и днес е една от неговите забележителности е именно тракийската крепост Градище.

село

Гела

6. Лещен

Това село е скрит скъпоценен камък в Родопите – със старинни къщи, приятелски настроени хора и топло време. Перфектното място за тези, които търсят тихо и спокойно място за релакс.

село

Лещен

7. Рибарица

Намира се в Тетевенския балкан, на 600 метра надморското равнище, в това българско село традициите са все още живи. Очарователните малки кокетни къщи, дивата природа и гостоприемни хора ще направят Рибарица вашето любимо място!

 

село

Рибарица

8. Орешак

Много атрактивно село, разположено близо до Троян. Смята се, че този район е бил населяван още по време на палеолита.

село

Орешак

9. Бръшлян

Бръшлян е един от най-малките селища в България, като има само около 70 жители. Освен това удивителен е и пейзажа, който се разкрива пред посетителите му. Селото е известно също и с Етнографската къща-музей и Музея на земеделието.

село, Бръшлян

Бръшлян

10. Арбанаси

Едно от най-известните села на България с автентична българска атмосфера. Селото е съществувал по време на Втората българска държава и според местните легенди тук е мястото, където царете на Търново са сечели монети. Арбанаси е в списъка на ЮНЕСКО като световно културно наследство и определено си струва да се посети.

село