Три средищни училища ще функционират на територията на Община Казанлък  през новата учебна година, реши Общинският съвет на града- училища в селата Енина, Овощник и в град Шипка.  В тях ще се обучават общо 59 ученика от съседните населени места.

В Шипка ще учат 25 ученика от селата Ясеново и Дунавци, в паралелките от 1-ви до 7 клас. В Енина ще се обучават 18 деца от  селата Горно и Долно Изворово. Други 16 от Черганово и Розово ще учат в основното училище в Овощник.

За трите средищни училища местният парламент на Казанлък гласува и преимуществено ползване на трите училищни автобуса, предоставени от МОН.  Определени са и съответните маршрути,  по които учениците ще бъдат извозвани до средищните училища.

Само преди десет години в тези училища обучаваните деца бяха в пъти повече. Демографската криза силно се отрази в училищата в селата около Казанлък, които с годините се обезлюдиха и затвориха поради липса на деца.

Подобрените условия в тях и изцяло ремонтираните училищни сгради с европейски средства през последните 6 години имат за цел да върнат децата в училищата по местоживеене, категорични са от общинската администрация на Казанлък.