За втора поредна година град Бяла, обл. Варна ще бъде домакин на изключително силен турнир по плажен волейбол - "Byala Open". Цели 36 отбора - 24 при мъжете и 12 при дамите, ще се включат между 5 и 7 юли в надпреварата за Купата на Бяла.

Участие в състезанието ще вземат и миналогодишните финалисти - шампионите Лъчезар Стоименов и Димитър Василев и сребърните медалисти Николай Колев и Мартин Иванов. Младите участници ще се срещнат и със състезатели с много опит, участвали в редица национални и международни първенства като Милен Стоянов, и ветераните от M-tel Beach Masters Евгени Петков и Любомир Стойков, бившите национали Мирослав Градинаров и Дани Милушев.

@@@

При дамите нивото също е много високо Никол Дулева и Симона Николова, Стефани Кьосева и Катерина Александрова и още много отбори от Варна, София и Пловдив. Състезанието се организира от Община Бяла, ВК „Черноморец“ Бяла и Сдружение „Бъдеще чрез спорт“ с подкрепата на местния бизнес.

„Основната цел на нашия турнир е популяризирането на плажния волейбол. В нашата община имаме традиции в организирането на такива турнири вече повече от 15 години, като всяко лято, в рамките на „Седмицата на морето“, правим турнир за любители, а минала година решихме да направим открит турнир - получи много добре. Доказателство за това е и големият интерес, който състезателите показаха тази година. Едно такова събитие ще допринесе както за развитието на плажния волейбол, така и за популяризирането на Бяла и ще подпомогне туризма. Посещаемостта е много добра, радваме се на голям интерес от публиката. Местният бизнес също ни подкрепя, което е много важно за нас. "Byala Open" вече се превърна в традиция и се надяваме с годините все повече да затвърди позициите си в родния спортен календар“, сподели Пеньо Ненов, капитан на ВК „Черноморец“ Бяла и главен организатор на събитието.

За всички участници в турнира са предвидени награди, а за победителите е осигурен общ награден фонд от 2 300 лева, разпределен както следва:
Мъже:
I място – 600 лева, II място – 400 лева, III място – 200 лева, IV място – 100 лева;
Жени:
I място – 400 лева, II място – 300 лева, III място – 200 лева, IV място – 100 лева
 
Програмата и графикът за провеждане на срещите ще бъдат изготвени на техническата конференция.