Един уругвайски футболен тим успя да се прокрадне в родното медийно пространство преди няколко седмици. "Данубио" спечели сърцата на цяла България, защото отдаде почит на своите корени и то как!

Цветовете на българския трибагреник, националният девиз и част от химна на родината ни украсиха екипите на уругвайския отбор.

Причината за дизйнерското решение е свързана с най-ранната история на футболния клуб. "Данубио" е основан от двама братя - с български произход - Мигел (Михаил) и Хуан (Иван) Лазароф през далечната 1932 г. Името пък е предложено от майка им и в превод от испански означава Дунав.

Мария Лазароф искала да кръсти футболния тим на Марица, но било доста женствено име и идеята се отхвърля.

"Данубио" обаче някак прилегнало, разказва Гонсало Пералта, член на отдел "Маркетинг и комуникации" в Данубио пред "The Football Methods".

Уругвайски тим "облече" българския химн! Екипите – с думите на Радославов!?

"През годините пробвахме различни цветове за трети екип – включително и небесносиньото на уругвайския национален отбор, но така и не ни се получаваше. До момента, в който един ден се събрахме от маркетинг отдела и ни хрумна да почетем българските корени на нашия любим клуб. Основната заслуга е на нашия дизайнер Агустин Гонсалес, който изписа и част от българския химн върху фланелката. Получи се страхотно", споделя Пералта.

Стадионът пък е кръстен на нея - българката Мария.

В Южна Америка повечето стадиони носят легендарни имена – Бока Хуниорс си има "Ла Бомбонера", Ривър Плейт играе на "Монументал", докато стадионът на Данубио дълги години се казваше "Хардинес дел Хиподромо" (в превод от испански "Градините на хиподрума"), което е името на квартал в Монтевидео.

Така през 2017 г. бил проведен референдум сред членовете на клуба и единодушно било взето решението футболният дом на "Данубио" да носи името "Хардинес дел Хиподромо Мария Минчеф де Лазароф".

"Имаше три варианта – единият бе Мария Минчеф де Лазароф – на майката на нашите основатели, братята Мигел и Хуан Лазароф. Все пак тя е кръстницата на Данубио. Друг вариант за ново име на стадиона ни бе Уго Форно – най-дълго управлявалият президент в историята на Данубио, който заема поста цели 19 сезона. А третата опция бе фамилията на основателите – Лазароф", разказва Пералта.

Решението било взето напълно единодушно, а стадионът се превръща в първия в Уругвай, който носи името на жена.

"Наистина дължим всичко на доня Мария и семейството й. През март 2018 г. ни напусна Хуан Лазароф, последният от основателите на Данубио, който си отиде от този свят на 97 години. Неговият син, Хорхе Лазароф, който за съжаление също не е между живите вече, беше популярен уругвайски музикант и голям фен на Данубио. Част от песните му бяха посветени на любимия отбор", споделя Гонсало.

Уругвайският тим може би съвсем скоро ще посети България. От екипа планират да изпратят спортистите от юношеските отбори на лагери в нашата родина.

"Сигурен съм, че за децата ще бъде незабравимо преживяване. Много от тях най-вероятно ще летят със самолет за първи път в живота си. Една такава визита ще ги обогати невероятно – ще имат възможност да опознаят различна култура, друг климат, нова кухня. Обратният вариант също би бил чудесна възможност за обмяна на опит – български отбори да изпратят своите таланти тук, в Уругвай. Сигурен съм, че и за тях подобно пътуване би било изпълнено с много емоции. Да се надяваме, че в близко бъдеще тези неща наистина ще се случат", обнадежден е Перелта.