Президентът на БФБаскетбол Георги Глушков получи огромно признание в Италия, където премина голяма част от баскетболната му кариера. Единственият българин, играл в НБА, ще бъде удостоен с наградата за „Спорт и живот“ на двадесет и третото издание на фестивала International Fair Play Award – Menarini. Глушков ще получи приза си заедно с куп световно известни спортисти на 4 юли. Наградените бяха представени лично от президента на Италианския олимпийски комитет Джовани Малаго.

Освен Глушков, награди ще получат бившият футболист на Милан Каха Каладзе (За Феър Плей), бразилската футболна легенда Зико за „Живот за спорта“, волейболистът Андреа Джани, гимнастичката Светлана Хоркина за „Митичен характер“, лекоатлетката Габриела Сабо за „Феър Плей в живота“, бегачът Дерарту Тули, скиорката Федерика Бриньоне, която е определена за „Модел на младите хора“, футболистът Франко Каузио, биатлонистката Доротея Виерер, бившият баскетболист Антонело Рива, колоездачът Даниеле Бенати и др.

International Fair Play Award – Menarini се появява през 1997 г. и се връчва на личности, шампиони и институции, които са се отличили в етичен план и са задълбочили връзките на спорта с обществото.

„Вече 23 години отличаваме най-заслужилите с тази награда. С промотирането на ценности, етика и феър плей, мисля, че засягаме фундаментите на спортната ни система и подчертаваме това, което е най-важно“, каза Малаго.

basketball.bg