УЕФА уточни със специално съобщение, че признава напълно и изцяло ограничителните и карантинните мерки на отделните страни в Европа, в светлината на задаващия се нов сезон в турнирите. Така пандемията с Covid-19 се намесва още по-сериозно във футболния календар и това засяга пряко 4 български отбора.

Централата прие и специално ново правило, съобразено с извънредната ситуация. То влиза в сила от първите двубои в квалификациите, които започват в края на този месец. В тях се включват Лудогорец (Шампионска лига), ЦСКА, Славия и Локомотив (Пд) - в Лига Европа.

Очакваше се УЕФА да поиска специален режим на тестване на пътуващите отбори и т.нар. "футболен коридор" за тимове, които гостуват в турнирите.

Идеята гласеше те да бъдат изследвани 24 часа преди визитата и да се направят изключения със специални здравни протоколи, за да влизат в страните въпреки режимите на ограничения. Това обаче отпада като вариант, след като УЕФА не е стигнала до договорка с отделните външни и здравни министерства.

Какво гласи новото правило, което е временно: 48 часа преди всеки жребий, клубовете трябва да пратят пълен и актуален към този момент списък с държавите, от и за които имат карантинен или друг ограничителен режим.

Ако не го направят или списъкът не е точен, а след се паднат с отбор, който попада в този режим и трябва да им гостува, те ще бъдат наказвани без право на обжалване със служебна загуба 0:3. Приема се, че не са направили необходимото мач да има.

При изтеглянето на двойките, които в първите три кръга се срещат само в една среща, трябва да е ясно има ли ограничения между двете страни, свободно ли пътува отборът гост, има ли карантинни изисквания за неговата страна и т.н.

 

Ако има такива - например български отбор се падне да играе със словенски, белгийски и т.н. като гост (тези държави са включили нашата в списъка с ограничения и задължително карантиниране), домакинът трябва да намери неутрален терен и да осигури цялата организация на мача - включително разходите около него.

Това дори е по-добрият вариант за тимовете ни.

Но ако жребият определи домакини да са те и им прати гост от държава, с която ние имаме приемен ограничителен режим, нашият клуб трябва да заплати разходите по осигуряване и наемане на стадион на неутрален терен. А и губи домакинското си предимство, което определено е фактор, макар и без публика, пише dir.bg.

Жребият за първия кръг от квалификациите за Шампионската лига е на 9 август, неделя. Това означава, че до 7 август, петък, Лудогорец трябва да предостави пълния списък в УЕФА. За останалите три отбора срокът е събота, тъй като техният жребий е в понеделник, 10 август.