Световният шампион в лека категория на веригата за смесени бойни изкуства UFC Хабиб Нурмагомедов заяви, че прекратява своята кариера.

Той разкри плановете си след победата над Джъстин Гейджи по време на третата защита на титлата си.

Нурмагомедов постигна успех чрез предаване на опонента във втория рунд. Двамата започнаха мача предпазливо, но във втория рунд шампионът свали Гайджи на земята и успя да заключи "триъгълник", който доведе до предаване.

Минута, след като ръката му беше вдигната победоносно във въздуха, Хабиб обяви, че това е бил последният му мач. Той разкри, че е дал обещание на майка си да не влиза в октагона без подкрепата на своя баща - Абдулманап.

Нурмагомедов-старши почина през юли 2020 г., след като получи усложнения след заразяване с коронавирус.

"Татко ми даде всичко. Тези момчета, които са около мен, бяха с баща ми повече от 20 години. Целият ми отбор му благодаря. Това е последният ми мач и няма как повече да влизам тук без моя баща. След това, което се случи с баща ми, говорих с майка ми три дни. Тя не искаше да се бия без татко, но аз бях обещал, че това е последният ми мач. Искам да ме сложите като №1 във всички категории, защото съм най-добрият", заяви разплаканият шампион след мача.

ТакаХабиб слага край на кариерата си без загуба в UFC. Той не успя да постигне целта си - да натрупа 30 мача без поражение, като се отказа след 29-ия.

Първият мач в смесените бойни изкуства на Нумагомедов се проведе през септември 2008 г. 8 от победите си той постигна с нокаут, 11 чрез предаване на противника (в това число и срещу Конър Магрегър през 2018 г.) и 10 след съдийско решение. Той е шампион в лека категория от април 2018 г. насам.

Преди да се захване с ММА битките, 32-годишният боец тренираше самбо, като в колекцията си има и два златни медала от световни първенства - през 2009 г. в Киев (категория до 74 кг) и 2010 г. в Москва (категория до 82 кг).