Легендата празнува: Христо Стоичков на 54!

Легендата празнува: Христо Стоичков на 54!

Легендата на българския футбол Христо Стоичков днес навъшрва 54!

Стоичков е роден на 8 февруари 1966 година в Пловдив. "Осмицата" прави първите си стъпки във футбола в школата на Марица (Пловдив), а след като се озовава в ЦСКА през 1985 година, пътят му към върха е открит. С червения екип изиграва 123 мача, в които отбелязва 82 гола.

Той е трикратен шампион на България, четирикратен носител на Купата на България и носител на първата в историята Суперкупа на страната.

С ЦСКА Христо Стоичков играе и на полуфинал за Купата на носители на национални купи през 1989 година, когато става голмайстор на турнира с 11 попадения и печели "Златната обувка" за голмайстор на Европа.

През 1990-а Стоичков е трансфериран в Барселона за рекордните в онзи период 4 милиона долара. С екипа на каталунския гранд печели пет пъти титлата на Испания, Купата на европейските шампиони през 1992 година и Суперкупата на Европа през същия сезон.

Стоичков е с основна заглуга и за незабравимото американско лято през 1994 година благодарение на неговите голове България стига до четвъртото място в света. Самият той става голмайстор на Световното първенство с шест попадения.

Това му оредставяне, както и силните игри с екипа на Барселона му носят "Златната топка" за най-добър футболист на планетата същата година.

За националния отбор на България той има изиграни 87 мача, в които бележи 37 гола. Участник е на два Мондиала и на Европейското първенство през 1996 година, а след края на състезателната си кариера е национален селекционер в периода 2004 - 2007 година.

54-ят си рожден ден Камата ще празнува в Маями.

Напишете коментар
captcha
Вашите коментари през Glas.bg
1 Коментара
Сортирай по
коментар

Христо 10:15, 08.02.2020

Честит рожден ден Ицо !Честит бъди за това ,че прослави България по цял свят !Честит бъди за твоята честност ,прямота и човечност !Жив и здрав бъди адаш !

Oтговора0
Отговор

Виж още

Млада гимнастичка издъхна едва на 17 години. Заради смъртта на младата
Звездата на Манчестър Сити Кайл Уокър е шампион по... объркан личен живот. За
Ботев записа изключително ценен успех с 1:0 при гостуването си на ЦСКА в първия
Почина Илия Станков. Бившият баскетболист и треньор почина на 47 години
Легендата на германския футбол Бернд Хьолценбайн е починал на 78-годишна
Клипът на Григор Димитров и Ализе Лим в мощния звяр Lamborghini след парти в