Най-добрият ни тенисист Григор Димитров отпадна в полуфинала на US Open. Гришо бе спрян от руснака Даниил Медведев с 6:7, /5/, 4:6, 6:3 Българинът се бори като лъв, даде всичко от себе си, но не успя да пробие невероятната защита на Медведев, който в голяма част от мача играеше на 3 метра зад основната линия.

Григор направи невероятно атрактивни точки, но оста грешки, при това – в решителни моменти от мача. Иначе двамата изиграха много здрав и оспорван мач, достоен за полуфинал на турнир от Големия шлем. Григор загуби третия си полуфинал в Шлема и пропусна да стане първият роден тенисист, играл за трофей от най-престижната надпревара в тениса.

Въпреки загубата Гришо остави отлични впечатления с представянето си в Ню Йорк след много труден сезон, в който бе изпаднал в дълбока криза.

Димитров допусна пробив още в първия гейм, но постепенно намери противодействие на откровено защитната игра на съперника си в началото и с премерена агресия и търпение в разиграванията успя да го върне бързо. След това и двамата печелеха подаванията си. При 6:5 в своя полза Гришо имаше възможност да пробие, но не успя- В тайбрека двамата допуснаха доста грешки, като по-решаващи се оказаха тези на Григор.

Статистически Гришо надигра съперника си, печелеше сервис геймовете си по-лесно, но фатални грешки в тайбрека се оказаха фатални, а в решителните моменти Медведев показа здрави нерви.

Началото на втория сет се превърна в парад на пробивите. Григор проби от 15:40, но веднага след това загуби подаването си без да спечели точка. Последва още една размяна, за да се стигне до 4:4. Последваха два гладиаторски гейма с невероятен тенис и на двамата и дълги и зрелищни разигравания. Руснакът спечели и двата, а тенденцията Гришо да редува невероятни изпълнения с грешки във важни точки продължи и сега.

В третия сет Медведев намали грешките, още повече влезе в ритъм и това допълнително разколеба играта на Гришо. Руснакът проби и поведе с 4:1, което му бе достатъчно да затвори мача в своя полза.

Като цяло Медведев бе като стена. Григор опита всичко, но така и не успя да намери печелившата формула, което не отнема от позитивните впечатления, които остави с играта си. Руският тенисист се класира на 4-ти пореден финал от турнирите на американска земя /спечели един от тях до момента - в Синсинати/ и на първия си финал в турнир от Големия шлем.