Редица държави в света обявиха, че възстановяват тренировките, както и футболните първенства, след като бяха временно прекратени заради пандемията от коронавирус.

Германският канцлер Ангела Меркел даде зелена светлина за подновяване на Бундеслигата в средата на май при стриктно спазване на ограничителните мерки. 

Първите две дивизии на Сърбия ще бъдат рестартирани на 30 май при закрити врати в променен формат, докато по-ниските нива няма да довършат кампаниите си, съобщи местната футболна асоциация. Решението означава, че първите две дивизии, състоящи се от по 16 отбора, ще играят още четири кръга до края на редовния сезон, докато плейофите, изискващи допълнителни седем кръга, са отменени.

Федерацията заяви, че решенията са били взети на база гласуването на клубовете в двете първенства, което е отчело мнозинство за съкращаването на сезона, за да се отвори пространство за по-голяма лятна пауза след пандемията от коронавирус, която предизвика хаос в международния спортен календар.

Хърватският футболен сезон ще бъде подновен с двубои за Купата на страната на 30 май, а редовният сезон - на 6 юни, при одобрение от правителството, съобщи местната футболна асоциация, повече от два месеца след като шампионатът бе преустановен заради глобалната криза.

Турската Суперлига пък подновява сезона на 12 юни, съобщиха от местната футболна федерация. Кампанията в южната ни съседка бе преустановена през март заради пандемията от COVID-19.

„Взехме решение да подновим професионалните първенства на 12, 13 и 14 юни“, сподели президентът на Турската футболна федерация Нихат Оздемир по време на телевизионна пресконференция в Истанбул. Той добави, че се надява страната да приеме финала в Шампионска лига през август, който първоначално бе насрочен за 30 май на стадион "Ататюрк" в Истанбул. Оздемир каза още, че ТФФ планира сезонът в местното първенство да приключи на 26 юли.

Ръководството на Ла Лига също потвърди, че позволява поетапното подновяване на тренировките на отборите от елита, а целта е първенството да бъде рестартирано през юни. Ръководството на Ла Лига вече е изготвило детайлни протоколи за протичането на тренировките през следващия месец, които целят запазване на здравето на играчите и треньорите.

"Тези мерки покриват приблизително следващите четири седмици и включват различни фази, които ще съвпадат с постепенното оттегляне на мерките от страна на правителството. Играчите ще започнат индивидуални тренировки, след което ще продължат на малки групи и накрая целите отбори, преди да се завърнат към мачовете, което трябва да се случи през юни", се казва в изявление от страна на Ла Лига.

Белгийското правителство пък обяви в сряда, че преустановява всички спортни събития в страната до 31 юли, ефективно слагайки край на футболния сезон в страната.

Сезонът в португалската Сегунда Лига също бе окончателно прекратен 11 кръга преди края заради пандемията от COVID-19. Новината бе потвърдена от Португалската футболна федерация, която уточни, че временното класиране се приема за крайно, което означава, че отборите на Насионал и Фарензе печелят промоция за Примейра Лига.