Квалификациите за Евробаскет 2021 започват през февруари. Това реши в Швейцария Изпълкомът на ФИБА. 63 дни преди началото на Световното първенство в Китай от централата представиха анализ на квалификациите. 420 мача, изиграни пред 1,7 милиона фенове в 157 зали по цял свят отчетоха от организацията, като средно 68% от капацитета на спортните съоръжения е бил запълнен в тези две години.

От ФИБА отчетоха и сериозен успех медийното отразяване и интереса на феновете. Един от рекордите е 23 000 души, гледали на живо мача Филипините – Австралия в Манила. В Европа 12 167 души са били в залата в Хелзинки за двубоя от нашата група Финландия – Франция, а в Африка мачът Ангола – Египет е привлякъл 11 000 фена. Над 2,2 милиарда души са достигнати в социалните мрежи, като над 7,5 милиона души са реагирали на публикациите за квалификациите, a 429 милиона са гледали видеоматериали по темата.

От Изпълкома на ФИБА взеха предвид молбите на множество национални федерации от Северна, Южна Америка и Европа и след консултация с ръководството на УЛЕБ, преразгледа календара за квалификациите на континенталните шампионати през 2021 г. и съобразяване на календара с ранното на начало на Олимпийските игри през 2020, реши да намали квалификационните прозорци. Те ще започнат през февруари 2020, ще продължат през ноември 2020 и ще завършат през февруари 2021, като във всеки прозорец всеки отбор ще изиграе по два мача.

Програмата ще бъде направена така, че да не засегне предстоящите квалификации за следващото световно първенство. Очаква се новата схема да се отрази благоприятно на играчите и да облекчи логистиката и разходите за федерациите. Изпълкомът дискутира и квалификациите за Олимпийските игри в Токио.

От Световното в Китай за Токио ще се класират директно 7 отбора. Други 16 тима от финалите на планетата ще имат шанса да участват в квалификационни турнири, заедно с най-добрите тимове от съответния регион – 4 турнира за по 6 отбора.