Привърженици от фен клуба на Локомотив (Пловдив) натояват за среща с премиера Бойко Борисов, защото напрежението под тепетата може да ескалира. Това стана ясно на пресконференция днес на Лаута.

 Причината за това е, че черно-белите привърженици не са доволни от това, че държавата е готова да дострои стадион Христо Ботев, а за стадион Локомотив досега не са предвидени подобни средства. Ето какво заявиха още представители на фен клуба на пресконференцията Атанас Нейков, адв. Димитър Колев, адв. Иво Стойчев, Николай Спасов и Емил Геранов:

"През седмицата имахме среща с феновете в много широк обхват. Това е причината и да ви поканим, за да си кажем мнението по някои важни теми за нашата общност и град Пловдив. Искаме да поканим Бойко Борисов на съвместна среща, която да се проведе в МС с него, финансовия министър и министъра на спорта. Мотото на тази среща ще бъде равнопоставеност между Ботев и Локо и да не се разделя градът на две. Знаете, че преди известно време Борисов обяви, че държавата ще построи стадион Христо Ботев с държавни среща. Кметът и Областният управител ни обещаха да ни направят среща с Бойко Борисов, но вече месец и половина такава не е осъществена.

Ние като фенове на Локо Пд сме на мнението, че ако държавата има желание да изгражда футболни стадиони в Пловдив, то трябва да се започне от стадион Пловдив. Заблудата, че стадион Христо Ботев и стадион Локомотив са градски стадиони, е несъстоятелна. Стадион Пловдив е бил домакин на редица футболни събития в десетилетията, в които функционираше. Във връзка с изграждането на стадион Пловдив информацията, която имаме, е, че преди 2 години на архитект и на екипа му са възложени задания за проектиране на строителството на този стадион. Обследването е направено и се е стигнало до 13 етапа. Първите 3 етапа предвиждат 15 милиона лева, с които този стадион ще бъде регистриран за А група и за предварителните кръгове на Лига Европа. Като цяло спортните обекти в града са в състояние, в което не трябва да се намират. Спортен комплекс Локомотив и стадион Пловдив са пример за това до какво довежда нехайството. През 2004 на Лаута падна цяла трибуна. Малко по-късно се обследва целия стадион Локомотив и затвориха още една трибуна. По-късно по времето на Марешки бе бутната още една трибуна – Бесика. Истинско чудо е, че успяхме да домакинстваме в мачовете от Европа.

Няма стратегия за развитие на спортните обекти. Ако се прецени, че е невъзможно да се довърши стадион Христо Ботев, ние апелираме за пълна равнопоставеност при финансирането на двата клуба. Искаме колкото средства се отпуснат за стадион Христо Ботев, толкова да бъдат отпуснати и за Локомотив. До този момент винаги, когато са отпускани пари, са отпускани и на двата клуба поравно. И днес това е нашият апел. Всяка информация с изграждането на само един стадион поражда голямо напрежение. В сряда на тази среща, която проведохме, имаше над 200 души. Идеята беше да се блокира целият град. След разговори с полицията, които ни помолиха, това да не се случва, решихме да запазим добрия тон. Ние не сме против да се построи стадион Христо Ботев. Нека се знае. Но щом ще се помага на единия клуб, нека се помогне и на другия. Ние не смятаме, че държавата е длъжна на никого.

Но щом държавата е решила да обърне лице към спорта, но нека тогава да се гледа най-разумното нещо, а именно изграждане на стадион Пловдив. Нямаме план какво ще предприемем, ако не бъдем чути. Много е лесно да блокираме кръстовища и да кажем: „Искаме стадион“. Всичко зависи от желанието на държавата, затова искаме и среща. Кметът каза, че финансирането ще е държавно и той ни препрати към премиера. Да, може да се стигне до протести, защото напрежението ескалира и затова е добре този въпрос веднъж завинаги да се реши. Липсва обществен дебат за спортните съоръжения в града.

Настоящата власт нито го предизвиква, нито го движи както трябва. За концесията на стадион Христо Ботев,вече два пъти разкрихме нашите доводи за пропуските, които са направени. За съжаление, нито Окръжна прокуратура, нито областният управител не предприеха каквито и да е мерки. Никой не отговори защо е сключен договор със самоизключващи се клаузи. Тук е налице една огромна кражба. Няма случай в света, в който неизправен длъжник да претендира обезщетение от изправния кредитор".