Президентът на Българска федерация по тенис - Стефан Цветков отговори на фалшива новина, разпространила се като вирус   във Facebook от снощи насам. Според въпросната "новина" родната федерация е отказала поканата за ATP Cup.

В текст със заглавие „Лицемерието зад успеха“ без подписан автор се публикува в различни форуми и Facebook-страници, като в него се твърди: „След като получава поканата ATP Cup, родната федерация по тенис я отказва. Защото отказва да финансира престоя на отбора ни. Преценява, че няма нужда да бъдат харчени пари за подобни турнири. След като разбира, че федерацията отказва финансиране първата ни ракета взима нещата в свои ръце. Със свои средства осигурява престоя на отбора ни в Австралия, така че нищо да не им липсва. Федерацията отказва да пусне и български специалист за треньор, въпреки че той също ще е на разноски на Димитров. Гришо изрично заявява пред отбора, че това не желае да се разчува, за да не се измести фокусът от победите и добрата игра. Обяснява им, че го прави, за да може да се докоснат до най-големите в тениса и да добият безценен опит“.

„Много долен платен fake news за „отказаната“ покана от БФТ за АTP Cup. Гледам, че много приятели даже са се хванали. Потресен съм и разочарован, защото се разбра откъде идва и защото фокуса трябва да е върху това как да помогнем на следващото поколение в тези тежки условия. Явно целят малкото хора, които помагат и работят за оцеляването на БФТ и тениса да се откажат“, написа Стефан Цветков тази сутрин.

На 20 януари предстои Общо събрание на родната федерация по тенис.

Същевременно от федерацията излезнаха и с официално становище на своя сайт по повод публикацията, която стана много популярна в социалните мрежи. Публикуваме текста без редакторска намеса:

"Във връзка с разпространяваща се грозна фалшива новина във фейсбук за участието на българския отбор на ATP Cup Българската федерация по тенис изказва крайното си възмущение, че авторите на този fake news уронват престижа на българския тенис. Крайно разочароващо е и лековерното споделяне на фалшивата новина, при положение, че всички факти са напълно достъпни и лесни за проверяване, което веднага изобличава откровените лъжи.

Предлагаме на вашето внимание регламента на ATP за провеждането на ATP Cup:

ATP Cup е нов формат, който се провежда за първи път през 2020 г., и е състезанието на ATP с най-голям бюджет - 15 милиона щатски долара, от които 6 милиона са гарантирани суми за участие и 9 милиона премии при победа. Във формата вземат участие 24 отбора от 24 страни, които са разделени в шест групи по четири отбора. До финалните осем достигат победителите в групите и двата отбора на второ място с най-добри показатели.

Страна може да се класира за участие в ATP Cup, ако има минимум трима играчи с точки в ранглистата на ATP, като поне двама от тях трябва да имат ATP точки в ранглистата по единично. Ако страна има повече от петима играчи с АТР точки, тогава поне трима от тях трябва да имат АТР точки от ранглистата по единично.

Всеки отбор има капитан, който трябва да се избере от играч №1 в отбора в консултация с останалите членове на отбора. Ако играчът №1 е капитан, тогава друг не се избира. Играчите от всеки отбор получават част от наградния фонд и според изиграните мачове от тях печелят точки респективно за ранглистата на АТР по единично и на двойки съгласно регламента на ATP Cup.

ATP провежда събитието в партньорство с Австралийската тенис федерация (Тенис Австралия), която реално има лиценза за ATP Cup, и поема хотела, храната и транспорта по време на състезанието. Играчите се записват в системата на ATP директно и като на всеки турнир на ATP си поемат транспортните разходи до мястото на провеждане".

 
В последните часове в различни групи във Фейсбук се твърди, че капитанът Григор Димитров е платил всички разноски по престоя и участието на отбора в Австралия, след като родната тенис федерация е „отказала покана за участие в надпреварата”.

От БФ Тенис също излязоха със становище и определиха „новината” като „fake”.

Ето какво написа и Мико Кузманов:

„Хора! Преди ден написахме с главни букви името си в историята на българския тенис и спорт! Завършихме на 9то място на Световното първенство,като само малшанса ни лиши да излезем от групата,въпреки че завършихме с 2 победи от 3 мача! През тези 14 дни цяла България беше обединена! Такава каквато винаги съм искал да бъде! Хората не спяха,плакаха и изживяваха успеха като техен личен! Защо искате да ни отнемете всичко това?? Не само на нас,но на всички Българи!! Бъдете горди от това,което направихме! Това беше за всички вас…”

 

Остава въпросът кой е създал този пасквил и доволен ли е от оставения горчив вкус след доброто представяне на нашите тенисисти?