Една от най-успешните състезателки на Иран – Кимия Ализадех, ще напусне страната си. Единствената представителка на Иран печелила медал от Олимпийски игри ще се премести в Европа.

Кимия обяви, че й е омръзнало да бъде използвана от властите като инструмент за пропаганда.

21-годишната Ализадех спечели бронзов медал в турнира по таекуондо (кат. до 51 кг.) от олимпийските игри в Рио де Жанейро през 2016 г.

С дълго съобщение в социалната мрежа Инстаграм тя съобщи само, че се мести в Европа, без да уточни в коя държава, съобщи бТВ. Според иранската агенция ИНСА обаче става дума за Нидерландия. Треньорът на атлетката обяви по-рано, че тя се е контузила и заради това не се явила на националната квалификация за олимпийските игри в Токио.

„Не искам повече да бъда част от лицемерие, лъжи, несправедливост и ласкателства, затова напускам страната. Аз съм една от милионите угнетени жени в Иран, с които играят от години. Повтарях, каквото ми казваха, всяко изречение, което ми беше наредено. Ние нямаме никакво значение за управляващите, за тях сме само инструменти“, пише Ализадех.

Според нея, държавните представители са се държали унизително с нея, дори след като е постигнала успеха в Рио де Жанейро. Въпреки че е основна част от нейния спорт, те са подхвърляли, че протягането на крака не кореспондира с женските добродетели.

В Иран окачествиха новината като шокираща и обвиниха за иранските власти за крайните действия на своята медалистка. Тя пък заяви, че „остава дете на Иран“. Според близки до нея тя ще се опита да участва на олимпийските игри в Токио през 2020 г., но не под ирански флаг.