Днес е денят на Ивет Лалова. Денят, в който звездната ни спринтьорка ще избяга своите 200 метра на финала на Световното първенство в Доха.

Милиони български очи са вперени в родната ни състезателка, която успя да се класира за финал за втори пореден път, четири години след онзи паметен ден в Пекин.

Днес Ивет отново е готова да покорява върхове, а зад гърба си има огромната подкрепа не само на съпруга си Симоне, не само на цяла България, но и на любителите на леката атлетика по цял свят.

"Обичаме те, Ивет" е девизът в социалните мрежи. Потребители в Twitter изразиха огромната си подкрепа и симпатии за българската спринтьорка.

Те не пропуснаха да отбележат възхитата си от най-бързата бяла жена - нашата Ивет и да си зададат логичния въпрос: Докъде ли щеше да стигне днес Лалова, ако не беше претърпяла онази тежка контузия през 2005 г, когато спортитската счупи бедрена кост и излезе от пистата за цели две години.

Е, само можем да гадаем докъде точно щеше да стигне Ивет. Силата на духа и обаче е повече от показателна, а самата Лалова днес е повече от готова да направи фурор в Доха.

35-годишната спринтьорка беше най-бърза в своята серия, а в полуфинала постигна време 22,58 сек. Това я остави на трета позиция в класирането (първите две от всички три полуфинала се класират директно), но тя намери място в най-важното бягане през сезона заради доброто си време.

Това е седмо участие за българката на шампионат на планетата. През 2015 г. Лалова остана седма в света с време 22,41 сек. Тя участва и на още един финал на световни първенства - през 2011 г. на 100 м, когато отново стана седма.

През настоящия сезон българската спринтьорка записа най-доброто си постижение на 200 м на балканското първенство в Правец - 22,45 сек. С него тя спечели титлата на полуострова и се нареди на 13-то място в ранглистата.