Решението на Дисциплинарната комисия към УЕФА да накаже България с един мач без публика и глоба в размер на общо 85 хил. евро, след скандала на евроквалификацията с Англия, предизвика остри реакции на Острова.

Организацията Kick It Out, която се бори с расизма във футбола, написа, че европейската футболна централа е изпуснала възможност да отправи ясно послание срещу расизма и дискриминацията.

УЕФА затваря "Васил Левски" и ни наложи солена глоба, пощади Англия!

От Kick It Out заявяват, че се чувстват "обезсърчени, но не и изненадани" от решението на УЕФА, като подчертават, че за България провинението от расистки характер не е първо.

Организацията настоява за обяснение как се взимат решенията и призовава за промяна на дисциплинарния процес.

Сходна позиция заема и Асоциацията на професионалните футболисти (PFA): "Тъй като наказанието е съобразено с действащия дисциплинарен правилник на УЕФА, това само подчертава необходимостта той да бъде променен и да включва много по-строги мерки, като не трябва да се изключва и отстраняване от турнирите. Само тогава може да се даде отпор на проблема с расизма".

В социалните мрежи също преобладава разочарованието, а 85-те хил. евро, които БФС трябва да плати, са сравнени с комичeн случаx.

Припомня се как датският нападател Никлас Бендтнер беше глобен със 100 хил. евро заради зелените си боксерки, брандирани с логото на букмейкърска къща. Бендтнер ги показа на света при радостта след свой гол във вратата на Португалия на Евро 2012.