На 15 години и 122 дни американката Кори Гауф стана най-младата тенисистка, класирала се за основната схема на “Уимбълдън” от “Оупън ерата” през 1968 г.

Замещата 301-во място в световната ранглиста Гауф победи №129 Греет Минен от Белгия с 6:1, 6:1 в последния кръг на квалификациите. Интересното е, че в нощта преди мача американката е била на изпит в училището си във Флорида.

Гауф ще бъде първата 15-годишна в основната схема от британката Лаура Робсън през 2009 г.

Cori Gauff roars into the main draw at Wimbledon for another huge record https://t.co/4XU6YkTOug pic.twitter.com/RWFBQmX4p0

— Tennis World English (@TennisWorlden) 28 юни 2019 г.
“Знаех, че съм аутсайдер. Просто се наслаждавах. Наистина нямах никакви очаквания”, каза Гауф след победата си. Тя сподели, че се е вдъхновила да играе тенис от сънародничката си Серина Уилямс.

“Серина е причината да играя тенис. очевидно е, че не ми пука с кого ще играя. Просто съм щастлива да съм в жребия, но ще се радвам да споделя корта със Серина”, каца Гауф след класирането си за основната схема.

Тегленият днес жребий действително отреди Уилямс за съперничка на младата американка. Но си направи малка шега… Защото Гауф ще играе не със своята любимка, а с по-голямата й сестра Винъс. 39-годишната ветеранка е петкратна шампионка на “свещената трева”. Тя печели титлата през 2000, 2001, 2005, 2007 и 2008 година. Винъс има и още четири финала в Лондон, последният от които бе през 2016 година.

Serena Williams will face Giulia Gatto-Monticone in the first round

World No 1 Ashleigh Barty will start her tournament against Saisai Zheng

15-year-old Cori Gauff faces Venus Williams in the first round! That will be incredible to watch!#Wimbledon #Wimbledon19 pic.twitter.com/BrlijwKyxi

— BETFRED (@Betfred) 28 юни 2019 г.
Двубоят между Винъс и Кори на “Уимбълдън” ще бъде петият с най-голяма възрастова разлика между две състезателки в историята на “Големия шлем”. А именно 23 години и 74 дни. Това със сигурност ще бъде невероятен мач!