Въпреки че фетишите са много разпространени в обществото, както и много други теми, свързани със секса, за тях не се говори много.

Фетишите са свързани с много по-малко изследвания, отколкото неща, свързани с други области. Ето защо д-р Джъстин Лемилър е провел проучване сред 4 000 мъже с акцент върху фетиша към крака или така наречения в сексологията „фут фетишизъм“.

Фетишът към крака е един от най-често срещаните сред мъжете, но изследванията на Лемилър показват, че има няколко разлики, отнасящи се до подгрупи между мъжете с този фетиш, пише Локално.мк.

Едни се възбуждат визуално от гледане на крака, други ги възбужда миризмата на крака и мислите за докосване или облизване на стъпалата, а трети казват, че са сексуално възбудени, когато някой ги тъпче с боси крака.

Според статистиката, фетиш към крака имат 5% от хетеросексуалните жени и 18% от хетеросексуалните мъже, докато този процент е 11% при хомосексуалните и бисексуалните жени и 21% при хомосексуалните и бисексуалните мъже.

Въпреки че фетишите все още са тема табу в обществото, д-р Лемилър казва, че те не трябва да се считат за болест по никакъв начин. Най-важното е да се реализират сексуалните фантазии, свързани с фетиши, след открит разговор и съгласие на сексуалните партньори, препоръчва лекарят.