Поколения мъже могат да си отдъхнат, след като учени доказаха, че просто G-точката на жената не съществува, пише "Дейли Мейл". Според лекарите няма доказателство, че при жените има малка, суперсенсетивна зона, която ги кара да имат силни оргазми при секс.

Ерогенната зона бе кръстена на германския гинеколог Ернст Графенберг, който първи предполага, че има мрежа от нервни окончания през 50-те години на миналия век. Но ново изследване на 17 жени на средна възраст доказва, че подобно място няма, а всъщност окончанията са равномерно разпределени.

Докладът на учените от Истанбул е публикувано в Международния журнал по урология и в него е заключено, че "анатомичните доказателства за съществуването на G-точката са слаби, недостатъчни и малко".

Д-р Графенберг, който изобретява и спиралата като контрацептив, дори не дава име на "откритието" си. То се появява през 80-те години в САЩ и много бързо става популярно, особено в маркетинга на сексиграчки и терапии.

Въпреки, че се дискутира от десетилетия, първите "доказателства" се появяват само преди 8 години при изследване на 83-годишна жена. Човекът, който твърди, че я е открил, в крайна сметка разработва и метод наречен G-спотопластика за подобряване на сексуалния живот, пъпреки скепицизма на колегите си.

Днес терапиите, които се базират на G-точката са бизнес за милиони, но според Деван Стол от Университета на Мичигън "няма никакво доказателство, че работят извън плацебоефекта".

Според някои точно споровете около G-точката карат жените да са несигурни. Допитване на списания "Космополитън" показа, че половината от жените се чувстват отчаяни, че не могат да имат оргазми като другите. А 22 на сто от мъжете си поставяли като висша цел в секса откриването на G-точката.

"Това не е като да натиснеш копчето на асансьора или пък да включиш лампата. Не е само едно нещо, комбинация е от много", категоричен е Боби Комисарук от университета "Рутгерс" в Ню Джърси, който е ръководил едно от най-големите изследвания в историята.