Учените правят крачка напред в разбирането на идеологията на пристрастяването. И какво по-сериозно пристрастяване от секса, нали? Не си представяйте някакви безумни оргии, извадени от порно клиповете, няма как изследователите от университета в Израел да си позволят нещо такова, те са наблюдавали поведението на плодовата муха - винарка.

Оказва се, че мъжкото насекомо има много близки черти до човешките. Подлите изследователи оставили контролната група без правото на никакви полови контакти и се оказало, че щом няма сексуални контакти, буболечките бързо се отдавали на пиенето. След провеждането на редица експерименти д-р Шонат-Офир е успяла да модифицира плодовите мухи така, че с леки интервенции да ги накара да еякулират чрез облъчване с различна светлина, в този случай говорим за червена светлина. Щом контролната група се смесила с тестовите обекти, модифицираните мухи веднага се настанили под червената лампа и се надявали, че ще еякулират по-лесно, без да им се налага да търсят дори женски за целта, те просто знаели.

Червената светлина била заменена след това с определен аромат и отново действала по същия начин. Половите атлети на финала получили алкохолна захранка, но се оказало, че са смесени с мъжки насекоми, които не са "охлабвали положението" в продължение на дни. Сексуално задоволените не се вълнували толкова от пиенето, колкото въздържателите, пише men.hotnews.bg.

С други думи, когато няма секс, ще има пиене. Заключението на изследователите е, че подобно поведение имат и хората с определени изживявания. Всяко извършено действие, без значение дали е положително или отрицателно, води до определена награда. При хората е ясно разкрито с шопинг терапията, докато при животните всичко се ограничава до далеч по-скромни преживявания като секс.