Зад витрини, окъпани в алената светлина на червените неони, стотици проститутки упражняват най-старата професия в света. И не искат това да се промени.

Но след като първата жена кмет на града обеща да се заеме с безпорядъка и несигурността в известния Квартал на червените фенери в Амстердам, това разбунва духовете в малките улички, ценени от обичайните им посетители, но и от туристи от цял свят.

Районът, наречен Вален, веднъж беше наречен от полицията "квадратния километър на мизерията" – купонясващи туристи, дрога...

"Животни от цирка"

Жителите на Квартала на червените фенери разказват, че твърде често избухват кавги с туристите - обикновено групи от млади веселящи се хора, които кръстосват, за да видят прочутите витрини.

"Отнасят се с жените като с животни в цирк", разказва пред АФП местен жител и добавя, че много жители биха искали витрините да бъдат затворени или да бъдат преместени другаде.

Професионалистите в сектора признават, че има проблеми, но смятат, че затваряне или преместване на тези витрини не е решение.