Близките на 30-годишен мъж търсят истината за смъртта му. Според прокуратурата става въпрос за нещастен инцидент. Фактите обаче сочат друго - убийство по непредпазливост.

На 18 април трима приятели отиват на бракониерски лов, единият от тях никога не се прибира при съпругата и малкото си дете. Следователят по случая е уволнен дисциплинарно заради фрапантни нарушения при събирането на доказателства. След като прокурорите от Русе прекратяват делото, близките обжалват и искат нов процес във Велико Търново. Съгласни са дори на ексхумация, за да разберат истината.

Как и къде започва всичко? Защо близките на Нихат Мехмедов искат възобновяване на делото, което прокуратурата в Русе прекрати? Ако се докаже, че има извършено престъпление, значи има виновни, а това означава, че те трябва да бъдат наказани. На ход е прокуратурата във Велико Търново.

Сибел Юсеинова и родителите на съпруга й вече четири години се опитват да докажат, че Нихат Мехмедов не е починал след нещастен инцидент.

„Той обичаше да бракониерства. Тъкмо си беше узаконил всички документи за лов, щеше да си вземе и оръжие. Джип си прати, с който се случи нашата трагедия“, разказва Сибел Юсеинова.

Младото семейство иначе живее в Испания, но се прибират за месец в родното си село Каран Върбовка. Остават три дни до заминаването им.

„Байхам Шакиров, който е негов приятел от детството, и баща ми Фикрет Нуриев от обяд бяха се събрали на центъра да пият. И той около 9.00 часа вечерта се прибра вкъщи. Бяхме се уговорили, бяхме си нагласили барбекю, щяхме да си вечеряме всички заедно. Прибра се… и аз го питах: Къде отиваш? Нали ще запалим барбекюто да вечеряме и той ми каза: Отивам на лов. И аз излязох след него, защото му се разсърдих, и Бейхам беше в колата….“, разказва Сибел Юсеинова.

Отиват на бракониерски лов. В автомобила са бащата на Сибел-Фикрет Нуриев и най-добрият приятел на Нихат - Бейхам Шакиров. Взимат и пушки. В 3.40 през нощта телефонът звъни, а Сибел научава най-страшната новина. Разбира, че мъжът й е починал.

Версията на полицията в лицето на разследващия случая полицай е, че Нихат, който управлява джипа, самокатастрофира и умира. Това твърдят и в показанията си двамата му спътници.

„Те казват, че са отишли да дрифтят, да пробват джипа. А впрочем ние всички знаем, че не е така. Той Никито не обича да дрифти, а обичаше да бракониерства. И по техни показания, джипът се е преобърнал. Нихат бил шофьорът… Аз винаги, когато съм била с тях, Нихат е имал пушки, той обичаше да стреля и е бил отдясно в позиция стрелба, изнася се от дясната страна на стъклото. Баща ми е бил шофьорът и отзад Бейхам Шакиров, който им е приятел и свети с бойни фарове…“

Това признава и един от полицаите, присъствал на огледа.

„Пушките бяха там на сто процента, опитахме се да ги намерим, но не можахме. Тази пушка, с която е стреляно, е незаконна, тя не е от техните, защото ако имаха законна пушка, по експертизите щеше да се установи.“

Заради този и други случаи, следователят по случая Петър Дечев по-късно е уволнен дисциплинарно. Според адвоката на семейството на Нихат Димитър Марковски: "Фрапантното в случая е, че разследването е водено по един, искам да бъда така доста коректен в изказа си, но по един изключително безобразен начин".

„Разследващият полицай е водил доста мърливо досъдебното производство, че ние не можем да разкрием обективната истина по делото“, твърди адвокат Марковски.

По думите му, в рамките на производството, включително има подписвани протоколи от съдебни лица, които са празни - без никакво съдържание. Изчезнали са веществени доказателства, има заличаване на улики и благодарение на това изключително непрофесионално и некоректно отношение в момента истинският извършител на престъплението не може да бъде привлечен към наказателна отговорност.

Катастрофата става в 10.30 вечерта. Фикрет и Бейхам звънят на линейка, а тя пристига два часа по-късно - в 12.07 минути - доказват го разпечатките от телефонните разговори. Колата на Спешна помощ открива мястото едва в 1.30 часа.

„Те са се обадили на 112 и казали, че са претърпели ПТП. И ние тръгнахме да ги търсим, обикаляхме, но не можехме да ги намерим. Появи се един човек, който ни закара до мястото. Тогава вече се качихме горе, но мъжът вече беше починал“, казва един от разследващите полицаи.

„Никой не е потърсил помощ да го спаси. Те са бърсали джипа. Явно, ако е имало убито животно, са скрили пушки и бойни фарове. Всичко беше изчистено“, разказва Сибел Юсеинова. Тя смята, че баща й е управлявал джипа.

„Тази вечер са излезли на бракониерски лов, което много добре се знае от следствието и което се прикрива. В желанието си да прикрият следите от бракониерския лов са хукнали да прикриват пушки, вместо да дадат първа помощ на момчето и да бъде извикана линейка, за да може да бъде спасен животът на един млад човек. Те са се паникьосали и са хукнали да прикриват следи от лов“, уточнява адвокат Димитър Марковски.

Прокуратурата във Велико Търново трябва да реши дали да възобнови делото, а ако това стане - да прецени дали става въпрос за смърт след нещастен инцидент или убийство по непредпазливост. Всичко по случая, който екипът на GLAS.bg продължава да следи, вижте във видеото: