Пандемията от коронавируса остави много хора без работа. Хора в нужда!

Доброто обаче намери път към тях, в лицето на много фондации и групи от социалните мрежи. Те обединиха усилия и помогнаха, а и продължават да помагат на нуждаещите се.

В тежката ситуация обаче се намериха и такива, които да злоупотребяват с добротата на дарителите.

Като семейството на Магдалена Русанова – тя, съпругът й и петте им деца живеят изцяло от дарения, от дълго време. Досега!

Преди дни две фондации - "За хора с големи сърца" и "Подай ръка", както и Facebook групата "Майки в беда" разбират, че помагат на многочленното семейство с едни и същи неща. А, версията на нуждаещите се, във всичките им близо 30 профила в социалната мрежа, е една и съща.

"Къщата е изгоряла, майката със сгънат бял дроб, но гримовете са много важни за Мимито. Всичко опира до стоки, които могат да бъдат съвсем спокойно разпродадени. Значи реално техният интерес е в неща, които са малки, луксозни и могат да бъдат продадени експедитивно. Друго не ги интересува. Лаптопи, телефони, преса за коса, сешоар или прахосмукачка. Това са вещи, които на тях са им от крайна нужда", разказа Джулия Стоянова от "Майки в беда".

Става ясно, че една от дъщерите на Магдалена – Румяна се представя в социалната мрежа като Мимито Иванова.

"За съжаление аз в началото не вярвах, че хора ще злоупотребяват с храна. Отделно, лошото е, че покрай тези хора, които злоупотребяват, някои наистина нуждаещи се губят това нещо. И като се разочарова един човек, той спира да помага", обясни Милан Иванов от "Хора с големи сърца".

"Използват често децата си. Създават фалшиви техни профили, с имената на децата… Близо вече година тя и всички нейни близки се свързват с нашата организация. Пишат ни абсолютно всеки ден с различни молби за помощ - от храна, плащане на сметки за ток, до гримове, дрехи и кафемашини, като 90% от нещата, които те казват, са лъжа. Постоянно дават различни адреси, постоянно казват, че нещо се е случило. Дали е изгоряла къща, дали майката е болна, има проблем с дроб… После има проблем с крака, не може да става, не може да ходи. Всеки път е нещо различно", допълни Радостин Георгиев от "Подай ръка".

Крайно нуждаещи ли са семейството на Магдалена? И от кога мамят?

Отговорите на тези въпроси, потърсихме и ние.

Отидохме в няколко села, в различни краища на страната ни. Първо в село Червена. Там хората от екипа ни разбраха, че къщата на Магдалена е горяла. Уверихме се и ние. Доказват го и кадрите ни.

Пред камерата ни съседите на Магдалена споделиха, че те от години живеят, цитирам "като паразити". Трупали дългове и крадели.

В сливенското село Загорци намираме Магдалена с децата и в къща, която тя твърди, че им е дадена от работодател на мъжа й. Намираме и две стаи пълни с чисто нови дрехи и техника. А в същото време семейството очаква нови пратки и пуска нови съобщения, че имат нужда.

За съжаление случаите на подобен вид злоупотреби са много, споделят дарителите. А, Магдалена и децата й обещават повече да не лъжат. И спазват обещанието само два дни. Отново ги засичаме в социалната мрежа да търсят помощ.

Злоупотребяват, а в същото време има други хора, които наистина се нуждаят. Като семейството на Петър - преди три дни къщата му в село Българене изгоря и той, съпругата му и двете им деца останаха на улицата. 

Кметът на селото вече е започнал кампания за набиране на най-важно – строителни материали, с които да се ремонтира опожарената къща.

Разкрита е и дарителска сметка. Който има желание и възможност нека да помогне…