След пореден няколкочасов дебат ВСС избра Иван Гешев за главен прокурор на Република България за втори път.

С 20 гласа "за" и 4 "против", Висшият съдебен съвет избра обвинител номер 1 в страната ни през следващите 7 години да бъде Иван Гешев.

Заседанието започна с дебати и гласуване за това дали процедурата да се върне отначало или да бъде подложена на повторно гласуване. В крайна сметка висшите съдии решиха тя да бъде продължена и кандидатурата на Гешев да бъде гласувана повторно.

До прегласуване на избора на Гешев се стигна, след като през миналата седмица президентът Румен Радев отказа да подпише указа за неговото назначаване и върна процедурата обратно към ВСС.

Преди това на 24 октомври пленумът на ВСС избра Гешев за следващ главен прокурор  20 гласа "за" и само 4 "против" при един липсващ заради отпуск съдебен кадровик. Тогава заседанието продължи повече от 10 часа, докато кандидатът отговори на всички 107 въпроса.

Днес заседанието бе по-кратко, защото единствените две точки в него са обсъждането на президентския указ и повторното гласуване. Само ако Гешев не бе получил 17 гласа, щеше има нова процедура с възможност за предлагане на нови кандидати. 

След избора във ВСС процедурата продължава с предложение до президента, който този път няма право за втори път да откаже да назначи избрания кандидат.

За втори път гласуват назначението на Иван Гешев. Агитки отново на обсада