Парламентът гласува ветото на президента. Припомняме, Румен Радев върна за ново разглеждане част от текстовете на новия Закон за действие по време на извънредно положение. Само 14 души застанаха отново зад приетия миналия петък закон. Други 118 одобриха ветото, а 27 се въздържаха от това гласуване.

Законът за извънредното положение беше приет във връзка с кризата с коронавируса. Депутатите първо приеха страната да обяви извънредно положение, след което пристъпиха към разписването на конкретен законопроект, в които има набелязани мерки как се действа в такава ситуация. Бяха разписани някои спорни точки, като предложението за таван на цените.

Държавният глава наложи вето и върху разпоредбата, която предвижда наказание за предаване на невярна информация за разпространяването на заразна болест.

Веднага след гласуването депутатите пристъпиха към преразглеждане на върнатите от Румен Радев спорни текстове. От закона отпадна текстът за високите цени и разписаните наказания за разпространение на невярна информация, касаеща заразата.

Очаквайте подробности!

НА ЖИВО: Президентът налага вето на част от новия извънреден закон!