Парламентарната правна комисия ще разгледа на второ четене помените в Изборния кодекс за връщане на стария праг на преференциите. Това предвижда дневния ред на заседанието на комисията от 13.00 часа.

Промените в изборното законодателство са внесени от ПГ на ГЕРБ и бяха приети на първо четене от пленарна зала. С тях се връща старият праг на преференциите - 7% за парламентарните и местни избори и 5% за евроизборите. Между двете четения от НФСБ предлагат прагът на така наречените предпочитания за местния вот да бъде не 7 %, а 20 %.

От ДПС също са направили предложения между първо и второ четене. Макар пленарна зала да отхвърли техния законопроект, те са предложили отново голяма част от текстовете между четенията. Предложенията им включват да бъдат въведени отменените правила за образуване на избирателни секции извън страната, действали през 2014 и 2015 г. От Движението настояват избирателни секции извън страната да се образуват, където има дипломатическо или консулско представителство, при наличие на не по-малко от 20 избиратели.

Предлага се секции да се образуват и ако не по-малко от 40 избиратели са подали заявление, че искат да упражнят правото си на глас. Като такива секции за европейските избори да има само в страни от ЕС. От Движението искат да отпадне и принципът за уседналост и в случаите, в които предизборната кампания се води на друг език, да се осигурява превод на български език.

Партията предлага и изменения, свързани с машинното гласуване - след изборите за Европейски парламент вотът да се осъществява само машинно. Агенция „Фокус“ припомня: Връщането на преференциите беше обещано от ГЕРБ след заседание на Изпълнителна комисия, свикано от лидера на партията Бойко Борисов.

Решението дойде, след като вече бяха приети изменения в изборното законодателство на 14 февруари 2019 г. Според тогава гласуваните текстове избраният преференциално кандидат за евроизборите трябваше да получи действителни гласове не по-малко от националната избирателна квота, а на парламентарните - не по-малко от регионалната. Същото се отнасяше и за местните избори, когато избраният кандидат трябваше да получи не по-малко от общинската избирателна квота.