Лидерът на НФСБ Валери Симеонов потвърди, че отказът на патриотите да отидат на дискусията за изборните правила, въпреки получената покана от президента, е напълно осъзнат и преднамерен. И нападна Румен Радев, че подтиква депутатите да отсъстват от работа.

"И къде е драмата? Ами че как ще изпратя представител в работно време?", избухна Симеонов пред медии в кулоарите на Народното събрание. "Той може ли да кани народни представители в работно време? Чувал ли е, че има Правилник на Народното събрание?", заяви Симеонов.

"Ако беше отишъл някой, след това президентът щеше да ни обвини, че не работим и че сме мързеливци!", включи се в коментара и съпартиецът му от правната комисия Християн Митев.

"Освен това държавата ни плаща, за да сме тук и да гласуваме законодателната програма на Народното събрание. Нашите избиратели ще ни държат сметка защо се разхождаме да ходим по конференции и събития, организирани без значение дали от президента или от някой друг, а не сме тук да си вършим работата, за която са ни изпратили. След това как ще се явим пред тях, с кои очи ще застана аз?!", възкликна Митев.

И двамата са категорични, че мястото на подобна дискусия за изборното законодателство не е при президента, защото той няма право на законодателна инициатива, освен за промени в Конституцията.

"Сега, ако смята да променя формата на държавното управление в президентска република - да, да я проведе там. Обаче при промяна на Изборния кодекс е редно всички дискусии да се провеждат в тази сграда или в другата сграда, където са постоянните комисии", каза юристът от НФСБ, който е и зам.-шеф на правната комисия.