Премиерът Бойко Борисов свика извънредна среща с министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, управителя на НЗОК д-р Дечо Дечев и представители на БЛС в Министерския съвет.

Те обсъждиха казуса с отпуснатите средства за увеличение на заплатите на медицинските сестри.

"Искахме да осигурим необходимия ресурс за медицинските сестри и го направихме чрез изменение на цените на клиничните пътеки през бюджета на НЗОК", обясни министър Ананиев.

"През месец март Министерски съвет приема постановление, с което увеличава бюджета на Министерство на здравеопазването с 30 млн. лв., с които се финансират дейности извън задължителното здравно осигуряване. Протестът на медицинските сестри продължи. През цялото време ние сме искали наистина да помогнем на медицинските сестри поради това, че техните заплати наистина са ниски. Един месец по-късно Министерски съвет реши да отпусне до 50 млн. лв. допълнително, които отново да минат през наредба 3. След това ние събрахме необходимата информация от лечебните заведения и се установи, че за да бъде допустима държавната помощ, могат да се предоставят единствено и само 6 млн. лв.", заяви още той.

По думите му, ако това се случи, ще се информира ЕК и могат да произтекат неприятни неща за страната. 

По думите му на базата на анекса, който е подписан с БЛС и НЗОК Надзорният съвет на касата прие решение да освободи до 50 млн. лв. от резерва за неотложни разходи на НЗОК.

"Това е едната причина, поради която ние направихме промяната в постановлението. Втората е, че Министерство на здравеопазването през наредба 3, която е за дейностите извън задължителното здравно осигуряване можеше да подпомогне чрез допълнително финансиране само 147 болници", каза още Ананиев.

Той обясни, че това е основната причина, поради която е направена в постановлението.

50 млн. лева са влезели допълнително в системата по линия на НЗОК чрез увеличаване на цените на клинични пътеки. Това заяви управителят на Здравната каса д-р Дечо Дечев на брифинг в Министерски съвет след спешна среща при премиера.

Тези 50 млн. лева отидоха в системата на здравеопазването, заяви д-р Дечев.

Цените на 121 клинични пътеки са увеличени в различни ценови диапазони – от 10 до 30%. Отделиха се средства за скенери, за раждания, изброй от своя страна проф. Димитров.