Времето, в което живеем, налага необходимостта да обръщаме все по-голямо внимание на възрастните хора между нас. Икономическата криза, ниският прираст на населението, желанието на младите хора да търсят реализация в чужбина водят до постоянна тенденция на застаряване на обществото ни. Все повече са населените места, в които има само възрастни хора. Така, едно от най-големите препятствия, пред което хората от третата възраст са принудени да се изправят, се оказва самотата.

Невъзможността, поради конкретно заболяване или недостатъчни доходи, да навестиш приятел или да отвориш дома си за такъв, липсата на човек, с когото да разговаряш и споделяш, са чест техен спътник. Оставени сами на себе си, с болката и тъгата, възрастните хора се превръщат в забравени хора. Хора, които постепенно угасват в един свят, за който се говори само като статистика, покрай поредното преброяване.

Илиян Велков, кандидат за кмет на район „Южен”: „Всеки ден се срещаме с някои от тях – сребърното съкровище на града ни. Родители, роднини, близки… с непреброими бръчици по лицето, побелели коси, треперещи ръце с поизкривени пръсти. И съседите ми са възрастни. По улиците на квартала срещам все повече стари, попрегърбени хора, които бавно се придвижват, най-често с бастун в едната ръка, а някои дори и с два. Уморени, болни, а някои вероятно и гладни, други носят една видима болка, едно отчаяние от годините и съдбата. Но общото помежду им е, че всички те изглеждат твърде самотни, мълчаливи, привели надолу глава. Като няма с кого – навярно често говорят със самите себе си. Те живеят между нас, а не на някакъв далечен самотен остров в океана или някъде в джунглата. Забелязваме ли ги? И ако ги забелязваме, какво? Правим ли нещо за тях? Може би. Понякога. А достатъчно ли? И за всички тях ли?“

Старостта е естествена част от живота на всеки един човек. Нека с общи усилия направим така, че тя да бъде изживяна достойно, призова Илиян Велков. Уважението и грижата за възрастните хора са един от приоритетите на журналиста, който се кандидатира за кмет на „Южен”. Ето някои от основните акценти в програмата му за възрастните хора:

-Грижа за самотните възрастни хора в „Южен” - задоволяване на жизнения минимум: купуване на храна и лекарства, облекчаване на самотата на възрастните и изваждането им от безпомощно състояние. 

-Организиране на редовни посещения от доброволци в домовете на самотните пенсионери.

-Сигурност за възрастните хора и осигуряване на охрана на домовете, движимото и недвижимото им имущество. Лесна връзка с патрул и денонощна връзка с органите на реда.

-Превенция срещу телефонни измамници и други видове измами, жертви на които са предимно възрастните жители.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!