Твърдо отстояваната позиция на България е за приемане на общоевропейско решение за убежището. Вътрешният министър Младен Маринов поясни, че то гарантира солидарност от страните, които не са на първа линия, при евентуална мигрантска криза, съобщиха от МВР.

Провеждането на процедура за подготовка на площадки за временни кризисни центрове е част от стратегията за справяне с кризи при евентуална мигрантска вълна – подчерта министърът на вътрешните работи. Той припомни, че за тази цел на България, като важна външна граница на ЕС, Европейската комисия отпусна 160 млн. евро.

С част от тези средства имаме ангажимент да изградим кризисни центрове в зоните на регионалните дирекции „Гранична полиция“ – уточни Маринов, подчертавайки, че дейностите са елемент от готовността за своевременни действия при кризи, свързани с миграционен натиск, за да не бъде допусната ситуацията от 2014-2015 г.

Той призова да няма заиграване със страховете на хората и категорично подчерта, че не става дума за настаняване на мигранти, връщани от Западна Европа.

Министър Маринов посочи, че към момента в ЕС действа Регламента Дъблин, но се работи по общо решение за политиката по убежище на Съюза. В това общо решение се обсъждат седем акта. Твърдо отстояваната от България позиция, каквато поддържат и Гърция, Малта, Кипър, Италия, е категорично общо решение в пакет, за да можем да гарантираме при евентуална криза освен отговорност и солидарност от страните, които не са на първа линия. В този контекст министър-председателят Бойко Борисов проведе разговор с вътрешния министър на Германия Зеехофер и потвърди, че България държи на тази позиция и на това да гарантира сигурността на гражданите си – допълни вътрешният министър.